17. října 2018 • 10:30

Pravidlo o testosteronu jde proti Semenyaové. Přijde o příští sezonu?

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jihoafrické běžkyni Caster Semenyaové hrozí, že přijde o většinu příští atletické sezony. Mezinárodní atletická federace IAAF sice odložila platnost nového pravidla, které brání startu závodnicím s vyššími hodnotami testosteronu, nový termín však stanovila na 26. března, těsně před začátek příští sezony. Situace může ovlivnit i další trvání světového rekordu Jarmily Kratochvílové na 800 metrů.



Začátkem v září v Ostravě na Kontinentálním poháru Caster Semenyaová znovu potvrdila, že je na nejlepší cestě překonat světový rekord Jarmily Kratochvílové na 800 metrů 1:53,26 minuty, ke kterému se letos přiblížila na necelou sekundu. V Ostravě si Semenyaová zaběhla vynikající nejlepší osobní výkon na 400 metrů (49,62), přičemž právě čtvrtkařská rychlost jí dosud scházela, aby o útoku na nejstarší atletický rekord mohla reálně uvažovat.

„Světový rekord je náš cíl. Viděli jste, že se moje časy pořád zlepšují. Myslím, že jsme připraveni, teď si musíme vyhodnotit, co můžeme udělat lépe,“ řekla Semenyaová v Ostravě. „Jsme jen sekundu od rekordu, vše je možné, když budu tvrdě pracovat. Musím být chytrá, zdravá, tak můžeme dosáhnout, co chceme.“

Caster Semenyaová se víc a víc přibližuje světovému rekordu Jarmily Kratochvílové, zastavit ji ale může nové pravidlo o maximálním množství testosteronu v těle
Caster Semenyaová se víc a víc přibližuje světovému rekordu Jarmily Kratochvílové, zastavit ji ale může nové pravidlo o maximálním množství testosteronu v těle

Teď jí však hrozí, že místo souboje s atletickou historií příští sezonu vůbec nebude moct závodit. IAAF totiž hodlá uvést v platnost pravidla, podle níž každá atletka v disciplínách od 400 metrů do míle bude moct závodit jen tehdy, pokud bude mít aspoň posledních šest měsíců hranici mužského hormonu testosteronu pod hranicí pěti nanomolů na litr krve.

Pravidla měla původně platit od 1. listopadu, IAAF se teď dohodla s jihoafrickou atletickou federací ASA na tom, že pravidlo instaluje až od 26. března. Výměnou dostala slib, že ASA nebude prodlužovat svůj právní boj, a o případu tak bude jasno ještě před začátkem nové sezony. Jihoafričané proti pravidlu protestují u sportovní arbitráže CAS v Lausanne.

„Stále věříme v právní, vědecký i etický základ pravidel, a proto očekáváme, že CAS protest odmítne,“ uvedl prezident IAAF Sebastian Coe.

Pokud nová pravidla vstoupí v platnost 26. března a Semenyaová nebude mít v tu dobu nižší hladinu testosteronu, nebude moct závodit minimálně další půlrok. Přišla by tak o většinu atletické sezony včetně závodů Diamantové ligy, mistrovství světa v katarské Dauhá začíná půl roku a den po plánovaném uvedení nových pravidel, 27. října 2019.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud