1. října 2019 • 08:14

Kouč vytrvaleckých hvězd Salazar dostal čtyřletý trest za doping

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér elitních atletických vytrvalců Antonio Salazar dostal od Americké antidopingové agentury (USADA) čtyřletý distanc za doping. Jednašedesátiletý kubánský rodák podle ní porušoval dopingová pravidla v roli šéfa tréninkové skupiny Nike Oregon Project (NOP), v níž působili například britský olympijský vítěz Mo Farah, hvězdný americký mílař Matthew Centrowitz či jeho krajan Galen Rupp.



USADA během čtyřletého vyšetřování zjistila, že Salazar obchodoval se zakázaným testosteronem a pomáhal některým svým svěřencům ovlivňovat antidopingové kontroly. Čtyřletý distanc dostal také endokrinolog NOP Jeffrey Brown.

Šéf USADA Travis Tygart ocenil informace, které dostali jeho vyšetřovatelé od nejmenovaných sportovců. "Měli odvahu promluvit a odhalili pravdu. Pánové Salazar a Brown svou prací v Nike Oregon Projectu ukázali, že vyhrávání je pro ně důležitější než zdraví sportovců, které se zavázali chránit," uvedl Tygart.

Salazar v tiskovém prohlášení porušování dopingových pravidel odmítl a uvedl, že vždy dbal na to, aby byl v jeho tréninkovém centru dodržován kodex Světové antidopingové agentury (WADA). "Oregon project nikdy nepovolil a nepovolí doping. Odvolám se a těším se, že v tomto nespravedlivém a vleklém procesu vyjde pravda konečně najevo," řekl trojnásobný vítěz Newyorského maratonu z počátku 80. let.

Někteří členové NOP startují i na mistrovství světa v Dauhá. Čtyřnásobný olympijský vítěz a šestinásobný mistr světa Farah přestal se Salazarem spolupracovat v roce 2017, kdy se rozhodl po ukončení kariéry na dráze vrátit do Anglie.

Firma Nike má s tréninkovým centrem v Oregonu, jež je primárně určeno pro americké vytrvalecké hvězdy, uzavřen kontrakt na 26 let a 460 milionů dolarů (10,9 miliardy korun).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud