Martin Hašek
20. února 2021 • 19:22

Veleba rekordmanem! Ďábelský běh po houseru, pomohly i prášky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je stejný ročník jako Usain Bolt. Zatímco král atletické historie je ale už dávno na odpočinku, sprinter Jan Veleba řádí dál. V Ostravě vyhrál ďábelským časem 6,66 sekundy pošesté halové mistrovství republiky na 60 metrů a stal se rekordmanem disciplíny. A to přesto, že ještě před pár dny nemohl kvůli houseru pořádně chodit.



Jan Veleba úspěšně pokračuje v donkichotském boji se stárnutím svého atletického těla. Muž, který stále jede na svěžím druhém duchu sprinterské kariéry, stál spokojený uprostřed téměř prázdné vítkovické haly při mistrovství republiky.

„Nečekal bych, že tady budu ve třiačtyřiceti běhat ďábelská čísla,“ usmíval se.

Tři šestky značí jeho vítězný čas v běhu na šedesát metrů.

„Ďábelské číslo se mi líbí hodně. Musím říct, že po rozběhu bych neočekával, že bychom mohli běžet takovéhle časy,“ radoval se Veleba.

Ve finále ho dopředu hnala hbitá konkurence Zdeňka Stromšíka, s nímž společně drží národní rekord v běhu na 100 metrů. A také mladého kolínského expresu Štěpána Hampla.

„Díky tomu, že Zdeněk mě dost vytrápil během trati, tak jsem běžel takovýhle výkon. Posledních dvacet metrů jsem cítil, že jsem před ním,“ líčil Veleba. „Já se snažil to nepokazit. Bylo možná i na lepší výkon, ale jsem za něj strašně šťastný.“

Vítěz závodu na 60 metrů Jan Veleba
Vítěz závodu na 60 metrů Jan Veleba

A je tu ještě další šestka, rekordní počet titulů na nejkratší běžně běhané atletické trati. Veleba se díky tomu v historických tabulkách mistrovství republiky osamostatnil od hvězdy přelomu osmdesátých a devadesátých let Jiřího Valíka. Právě rekordní vítězství Velebu táhlo dopředu.

„Musel se přiznat, že jsem s tím sem jel. Tím, že jsem měl začátkem týdne svalové problémy se zády, byla to jedna z motivací, proč sem přijet,“ řekl Veleba. „V pondělí jsem si udělal housera a nemohl se ani narovnat. Ještě druhý den jsem byl doslova marný. Ve středu jsem se na tréninku trošku probral, tak jsem si řekl, že sem odjedu.“

Velebovým požehnáním je jeho žena Karolína, lékařka atletické reprezentace. Startovní naděje byly na ní.

„Starala se o mě žena, dávali jsme prášky na uvolnění, strašně mě to bolelo. Měl jsem strach ze startu, z prvních kroků. Naštěstí už mi došel správný svalový tonus a i start byl dobrý,“ pochvaloval si Veleba.

Ženskou šedesátku vyhrála časem 7,34 sekundy Marcela Pírková a kvalifikovala se tak na HME do Toruně. Koulařce Markétě Červenkové v sezoně stále těsně odolává hranice 18 metrů, vyhrála výkonem 17,92.

„Věřím, že na mistrovství Evropy to za těch osmnáct poletí. A osmnáctka musí stačit na finále,“ těší se Červenková.

Výsledky na 60 metrů:

1. Veleba (Dukla Praha) 6,66, 2. Stromšík (SSK Vítkovice) 6,69, 3. Hampl (Olymp Praha) 6,72.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud