Martin Hašek
19. února 2021 • 12:10

Sasínek roste ke hvězdám: revoluční tretry, pohoda i režim díky synovi

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prožívá týdny, na které bude po letech vzpomínat. Mílař Filip Sasínek na začátku roku slavil syna Kaapa, který se narodil jeho přítelkyni Kristiině Mäki. A na mítinku v polské Toruni zaběhl fantastický národní rekord na 1500 metrů. Časem 3:36,53 minuty vylepšil předchozí výkon Jakuba Holuši o 1,15 sekundy. Pomohly k tomu i revoluční super tretry.



Na halovém ME 2015 v pražské O2 areně předvedl Jakub Holuša památný finiš. Ve finále patnáctistovky v posledním kole zdrtil obří díru na naturalizovaného Turka z Keni Ilhama Özbilena a před frenetickým publikem vybojoval zlato.

Tak právě čas z tohohle hrdinského běhu smáznul ve středu večer v Toruni Filip Sasínek z čela českých historických tabulek. Navíc s lehkostí vážky, kterou měl na nohách v podobě revolučních treter Nike ZoomX Dragonfly.

„Já popravdě cílil na kvalitní čas. Trošku jsem si představoval, že bych se Kubovi Holušovi mohl přiblížit. Měl jsem to v hlavě, ale nebylo to nic reálného. Nevěděl jsem, že to může být až takhle dobré. Je to velká paráda,“ líčil Sasínek.

Pětadvacetiletý běžec se dostal do jednoho z nejrychlejších běhů sezony nabité skvělými výkony. Navzdory několika lehkým kolizím v boji o místo u mantinelu se udržel ve vláčku za suverénním Etiopanem Salemonem Baregou a v cíli mu bliknul skvělý čas, který znamenal masivní posunutí českého rekordu.

Filip Sasínek ladí kariéru běžce s rolí otce, stejně jako matka Kristiina Mäki
Filip Sasínek ladí kariéru běžce s rolí otce, stejně jako matka Kristiina Mäki

„Tempo bylo od začátku hodně rychlé, těžko se tam hledají pozice. Měl jsem tam souboje, trošku hloupě jsem to tam zkoušel, Polák mě nechtěl pustit. V konci mi pak chybělo pár sil,“ hodnotil Sasínek.

Přesto předvedl výkon, který ho řadí na šesté místo letošních evropských tabulek a čtrnácté místo těch světových. Posunuly ho k němu i tzv. super tretry využívající plátků z karbonových vláken a polštářků, které pomáhají eliminovat ztrátu energie.

„Nemyslím si, že tretry jsou extrémní výhoda. Hlavní bonus je, že se neničí nohy,“ vysvětloval Sasínek. „Člověk se dostane v závodě do fáze, kdy v oblasti lýtek netuhne a udrží se daleko déle na špičce. To pro běh znamená, že je všechno rychlejší. Je to o tom komfortu a šetrnosti k běžci.“

Pro Sasínka znamenala Toruň dosavadní výkonnostní vrchol nadějné kariéry, kterou s fanfárami odstartoval před pěti lety senzačním vítězstvím na Zlaté tretře v Ostravě. V roce 2017 přivezl z halového ME v Bělehradu bronz.

České halové tabulky na 1 500 metrů

03:36,5 Filip Sasínek Toruň 17. února 2021
03:37,7 Jakub Holuša Praha 8. března 2015
03:38,9 Michal Šneberger Stuttgart 29. ledna 2005
03:39,3 Radim Kunčický Prah 1. února 1989
03:40,5 Petr Nechanický Praha 1. února 1989

Kaapo? Už mu to zůstalo...

Od loňské sezony je po předchozích zdravotních problémech fit a letí do vesmíru. V létě si zlepšil osobní rekordy od kilometru až po 5000 metrů. A v hale progres pokračoval. Navíc je šťastný i v osobním životě, protože s další elitní českou běžkyní Kristiinou Mäki přivítali v lednu na svět syna Kaapa.

„Jak přišla rodinná pohoda, tak jsem se asi trošku uklidnil psychicky. Všechno si sedlo. Před rokem jsem měl problém s kolenem, od té doby pokračuju s tréninkem bez nějaké přestávky,“ vyprávěl Sasínek. „Začal jsem se o sebe víc starat po fyzické stránce. V posilovně, chodím víc na masáže, na fyzioterapii. Konečně bych mohl říct, že jsem profesionál. Možná jsem i závodně vyspěl, víc si věřím.“

Ve jménu prvního potomka se odráží kořeny Kristiiny Mäki, jejíž tatínek je Fin a sama dodnes v zemi tisíců jezer často pobývá.

České atletky, které se vyplatí sledovat: Iron Lada či naděje s nigerijskou krví
Video se připravuje ...

„Kristiina je narozená ve Finsku a měla přání, abych se podíval do finského kalendáře. Nic mě tam tak nezaujalo. Kaapo bylo ze srandy. Ale pak jsme to začali říkat častěji a už to zůstalo,“ usmíval se Sasínek. „Roste nám před očima. Daří se mu dobře. Já se učím nastavit si režim. Chodím dřív spát, dřív vstávám a daleko víc stíhám. Kristiina začíná trénovat a má stejné ambice jako já, dostat se na olympiádu. Máme sdílený kalendář. Zatím všechno zvládám, rád se zapojuju.“

Před koncem zimy má ale ještě práci na dráze. V sobotu a v neděli čeká mistrovství republiky v Ostravě, kde se představí v závodech na 1500 a 3000 metrů. A za dva týdny se do Toruně vrátí na halový evropský šampionát.

„Vždycky je cíl zkusit to ještě líp,“ prohodil Sasínek. „Co se letos na dráze předvádí, je šílené, bude to hodně divoké. Bude to o finiši, silné koncovce. Je třeba si připravit víc variant a scénářů. Postoupit do finále je základní cíl, potom uvidíme, co dál.“

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud