Květoslav Šimek
19. května 2021 • 12:20

Talentovaná sprinterka v Ostravě. Opakuji, jmenuji se „Šekery“

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předpovídá se jí velká atletická budoucnost. Stále teprve jedenadvacetiletá sprinterka Sha’Carri Richardsonová z USA už dokázala během jediného dne zbourat dva juniorské světové rekordy na stovce (10,75 sekundy) i dvoustovce (22,17). V dubnu se posunula na šesté místo historických tabulek na stovce žen (10,72) a brousí si nehty na světový rekord Florence Griffithové-Joynerové (10,49 sekundy). Na Zlaté tretře Ostrava dnes bude mít evropskou premiéru, poběží dvoustovku.



Divoké, výrazně barevné účesy, dlouhé nehty. Na dráze působí Richardsonová jako střela. Nejenom díky rychlosti. Před premiérovým startem na Zlaté tretře vypadala spíš jako ledová královna. A rozhodně to nebylo únavou z cesty. Na tu se nevymlouvala. Strohé odpovědi, žádný úsměv a důraz na správné vyslovování exotického křestního jména.

„Jmenuji se „Šekery“,“ opravila hned na úvod respektovaného zpravodaje z World Athletics. „Znovu, je to Šekery,“ když nebyla ani napodruhé spokojená s výslovností jména. „Je unikátní, tak chci, aby ho všichni říkali správně.“ Jak k exotickému jménu přišla? Jaký má význam? „Babička měla syna Carriho a říkala mu Sha’Carri. Tak moje máma slíbila, že se tak bude jmenovat její dítě. Což jsem já.“

Ani náznak úsměvu, nic. Když dostala otázku, jak se vlastně ke sprintům dostala a proč si vybrala zrovna tuto disciplínu, pokrčila rameny. „Otázka je divná. Prostě jsem běhala za domem...“ Chladně a odměřeně se chovala i k Dafne Schippersové z Nizozemska. Dvojnásobná mistryně světa na dvoustovce byla na tiskové konferenci s ní. Pro Američanku jako by ani nebyla. Jaký rozdíl třeba proti krajanovi Samu Kendricksovi, který se družně pouštěl do debat a moderování tyčkařského povídání s Armandem Duplantisem.

Zlaté tretry se zúčastní i hvězda skoku o tyči Armand Duplantis
Zlaté tretry se zúčastní i hvězda skoku o tyči Armand Duplantis

Richardsonová se soustředí na dráhu. Před Tretrou nehledá výmluvy na počasí nebo únavu z letu. Chce překonávat rekordy. V Ostravě poběží dvoustovku a z rekordních listin chce sesadit Jarmilu Kratochvílovou. Ta v roce 1981 vyhrála v čase 22,07 sekundy, žádná z žen na Tretře ještě nestlačila čas pod 22 vteřin. „Tuto hranici bych ráda pokořila,“ prohlásila Richardsonová.

A dál? Co světový rekord na stovce? „Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly,“ komentovala stručně. „Já se konkrétními časy nestresuju, ale když budou dobré podmínky, můžu zaběhnout něco neuvěřitelného.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud