13. července 2021 • 10:52

Zátopek: premiéra ve Varech. Jak běžecký fenomén vnímají hvězdy?

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Film Davida Ondříčka Zátopek vstoupí do českých kin 26. srpna. Světovou premiéru bude mít 20. srpna na zahájení karlovarského festivalu. Příběh jedinečné sportovní legendy a čtyřnásobného olympijského vítěze Emila Zátopka pak vstoupí do kin 26. srpna. Film je příběhem jednoho uhrančivého sportovního a životního osudu. Jak Zátopka vnímají Václav Neužil, Martha Issová, David Ondříček, Jan Pernica nebo Vavřinec Hradilek? Podívejte se ve videích.



O Zátopkově neuvěřitelné sportovní kariéře svědčí pár faktů. Byl vyhlášen sportovcem světa v letech 1949, 1951 a 1952.  Na Letních olympijských hrách v Londýně v roce 1948 získal zlato na trati 10 km, a stříbro na 5 km.

Na Olympiádě v Helsinkách 1952 vítězí na 10 km, 5 km a v maratonu. Zisk tří zlatých běžeckých medailí na vytrvaleckých tratích na jedné Olympiádě představuje dodnes nepřekonaný počin. V roce 1975 získává jako první československý sportovec Cenu Pierra de Coubertina, udělovanou Mezinárodním výborem pro fair play při UNESCO.

Od roku 2002 stojí na čestném místě v sídle Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne socha Emila Zátopka od Jaroslava Brože.

V roce 2012 jej Mezinárodní asociace atletických federací in memoriam zařadila mezi dvanáctku sportovců, kteří byli uvedeni do síně slávy světové atletiky.  V roce 2013 ho prestižní časopis Runner´s World vyhlásil největším běžcem všech dob!

Václav Neužil jako Emil Zátopek
Václav Neužil jako Emil Zátopek

Jaký byl Emil Zátopek? Podívejte se na nové ukázky z filmu
Video se připravuje ...

Film ZÁTOPEK představuje trailer: Nový film režiséra Davida Ondříčka bude mít premiéru v kinech 26.srpna 2021
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud