Martin Hašek
5. února 2023 • 15:25

Slavná Češka přišla o rekord, vydržel 39 let! Sebrala ho Nizozemka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nizozemská atletka Femke Bolová na mítink světové tour v Bostonu překonala nejlepší světový čas v běhu na 500 metrů. Časem 1:05,63 minuty o necelé tři desetiny překonala dosavadní historický výkon Taťány Kocembové-Netoličkové z roku 1984.



Jedna z mladých hvězd současné světové atletiky se zdárně poprala s historií. Femke Bolová před svým během v Bostonu znala mezičasy, kterých se musí držet, aby překonala nejlepší čas historie. A v závodě pak předvedla přesvědčivý výkon, kterým si rekord vzala.

„Jsem moc šťastná, že to takhle vyšlo. Delší tratě ale už neplánuju. Teď se před halovým mistrovstvím Evropy vrátím zpátky na čtvrtku,“ řekla Bolová.

Nizozemka patří spolu s Američankami Sydney McLaughlinovou a Dalilah Muhammadovou k hvězdám závodů na 400 metrů překážek, vloni získala na mistrovství světa v Eugene bronzovou medaili, na ME v Mnichově pak zvládla zlatý hattrick, kromě překážek vyhrála i hladkou čtvrtku a pomohla svému týmu i k triumfu ve štafetě.

Výkon Taťány Kocembové-Netoličkové držel v tabulkách od 2. srpna 1984, kdy zaběhla pětistovku na testovacím závodě v Ostravě pod širým nebem za 1:05,9.

„Sám jsem překvapen, jak tato zkouška Tániny odolnosti na o něco delším úseku dopadla,“ líčil tehdy v Československém sportu její trenér a pozdější manžel Jan Slanina. „Běžela začátek velmi uvolněně, udržela v závěru rychlost jednotlivých stovek pod čtrnáct sekund.“

Dosavadní nejlepší výkon v hale držela Ruska Olesja Krasnomovecová časem 1:06,31 z roku 2006.

V Bostonu se blýskl také americký překážkář Grant Holloway posunutím nejlepšího světového výkonu roku na 7,38 sekundy. Heather MacLeanová zaběhla nejlepší výkony sezony na míli (4:23,42) i patnáctistovce (4:06,07). Světový výkon padl i na mužské míli díky Britovi Neilu Gourleymu (3:52,84).

Sprinter Noah Lyles porazil na šedesátce ve foto finiši Trayvona Bromella, oběma naměřili čas 6,51, Lyles byl v cíli o dvě tisíciny dřív. Ženskou šedesátku vyhrála Aleia Hobbsová (7,02).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud