20. května 2009 • 14:52

Šebrle věří, že zaútočí na hranici 8800 bodů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen lehká potíž se stehenním svalem letos v lednu přibrzdila desetibojaře Romana Šebrleho v tréninku na sezonu, v níž se má po nevydařeném loňském roce opět vrátit mezi absolutní světovou špičku.



Světový rekordman zůstal zdravý, víc dbá na regeneraci a věří, že by mohl atakovat hranici 8800 bodů. Takový výkon by mu nejspíš zajistil medaili ze srpnového mistrovství v Berlíně, kde bude obhajovat titul z Ósaky.

Šebrle už startoval o víkendu na pražském přeboru, ale v protivětru mu závod o výkonnosti moc nenapověděl. Další individuální starty ho čekají v neděli při extralize, při níž se chystá běžet překážky, skákat do dálky, vrhat koulí a házet diskem.

"Ale k tomu, abych věděl více, jak na tom jsem, potřebuji celý desetiboj," prohlásil olympijský vítěz z Atén. Moudřejší tak bude na konci května po tradičním mítinku v Götzisu. Pak si dá tři týdny odpočinek a jaké mohou být jeho ambice, to ukáže v Kladně při třetím ročníku vícebojařského závodu.

"Letos si myslím, že by to mohlo být ještě lepší než předloni," vyhlásil útok na hranici 8800 bodů. "Kladno je v Čechách, tři týdny po prvním závodu v Götzisu, a to mi forma většinou graduje," věří v dobrý začátek sezony s vrcholem v Berlíně. Zatím se pořád cítí unavený.

"Věřím, že mi forma přijde. Trénink byl výborný a individuální závody jsou pro mě spíš tréninkem," prohlásil. Vedle dvou desetibojů na začátku sezony ho čeká deset disciplín ještě na MS a potom také ve francouzském Talence v září, kam pojede proto, aby měl potřebný třetí desetiboj do finančně honorované vícebojařské IAAF Challenge. Mítink v Kladně do tohoto seriálu zatím nepatří.

"Hodilo by se mi, kdyby tam byl," podotkl Šebrle. Čím je starší, cítí že potřebuje více regenerace. Místo jednoho dne volna si proto naordinuje dva. "Organismus už tak rychle neregeneruje, musím víc odpočívat," prohlásil čtyřiatřicetiletý závodník.

Právě v minulé sezoně ho zradilo zdraví, před letní sezonou si třikrát přivodil svalové zranění a nestihl se připravit na OH v Pekingu, kde skončil šestý. Ví, že v rychlosti už se zlepšovat nebude, progres ale chystá ve vrhačských disciplínách a také skoku o tyči. Věří, že se mu letos bude dařit v tradičně silných skocích do dálky a do výšky.

"Jestliže to letos bude podle tréninkových ukazatelů a budu atakovat 8800 bodů, mohl bych ještě pár let závodit na nejvyšší úrovni," míní Šebrle, který by rád kariéru zakončil na olympijských hrách v Londýně 2012.

"Letos by mě těch 8800 bodů potěšilo, ale úplně nejradši bych se k tomuto součtu dostal na mistrovství světa v Berlíně," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud