17. června 2021 • 14:00

Česko - Rusko 69:73. Drama na úvod ME! Prohra košem v závěru

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

České basketbalistky na úvod mistrovství Evropy padly s Ruskem 69:73. V hale ve Štrasburku odehrály solidní první část zápasu a také samotnou koncovku, ale manko přesto nedohnaly. Svěřenky trenéra Štefana Svitka si zkomplikovaly boj o postup. V pátek (20.45) reprezentantky vyzvou favorizovanou Francii a v neděli se střetnou s Chorvatskem.



České Lvice dotáhly úvodní zápas na EuroBasketu do dramatické koncovky, favorita ale neudolaly. „Soupeři gratuluji k výhře, ale neudělali jsme mu to jednoduché. Nevzdali jsme se. Podařilo se nám stáhnout až třináctibodový náskok v poslední čtvrtině a až do koncovky jsme bojovali o výhru,“ cenil si reprezentační kouč Štefan Svitek. Jeho svěřenky byly slabší pod košem a nepomohly si ani rychlými protiútoky. „Bohužel jsme dovolili Ruskám příliš útočných doskoků a ony to dokázaly potrestat. Tohle bylo rozhodující, protože ostatní čísla byla hodně vyrovnaná.“

Vítězky táhla pivotka Maria Vadějevová, která si díky 27 bodům a 16 doskokům připsala double double. „Největší problém bylo obranné doskakování,“ hodnotila autorka 24 českých bodů Alena Hanušová.

Po vyrovnané úvodní čtvrtině, kdy se skóre přelévalo ze strany na stranu, si české reprezentantky vypracovaly až osmibodový náskok (29:21). V závěru poločasu ale předvedly ruské soupeřky vzepětí. Devítibodovou šňůrou otočily z 29:33 na poločasových 38:33.

Po návratu ze šaten si favorizované Rusko vypracovalo jedenáctibodový náskok a v úvodu čtvrté čtvrtiny vedly soupeřky českého týmu nejvyšším rozdílem 13 bodů (66:53).

Klíčová pivotka Julia Reisingerová se navíc potýkala s nataženým tříslem a když pět minut před koncem dostala pátou osobní chybu zkušená Kateřina Elhotová, zdálo se, že český tým zápas nezdramatizuje.

Jenže kapitánka Romana Hejdová bojovností zavelela k útoku, a když Hanušová košem s faulem a proměněnou šestkou v poslední minutě srovnala na 69:69, byly Češky zpět ve hře o důležitou výhru. Necelých 15 sekund před koncem se ovšem k odraženému míči dostala Nina Glontiová a poslala svůj tým zpět do vedení 71:69. Veronika Voráčková následně neproměnila trojku a Češky přišly o možnost neprohrát. Rusky si koncovku pohlídaly.

„Lépe jsme stříleli z pole, měli jsme o jednu ztrátu méně, ale pod vlastním košem jsme udělali několik chyb, což nás stálo výhru,“ konstatoval kouč Svitek. „I přes prohru jsem moc pyšná na svůj tým, protože jsme bojovaly a podporovaly se. Turnaj je pořád otevřený. Musíme napravit chyby a pořád můžeme bojovat o postup,“ burcovala spoluhráčky Hanušová.

Český tým se bude muset připravit především na nedělní souboj s Chorvatskem, který by měl o jeho osudu na šampionátu rozhodnout.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud