30. října 2012 • 12:12

Basketbalista Veselý prchal před hurikánem, aby mohl nastoupit v NBA

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako kdyby start basketbalové NBA neměl pro jediného českého hráče Jana Veselého už dost napětí. Druhá sezona v lize, první s kompletním rozpisem zápasů, potřeba jeho Washingtonu odlepit se z předposledního místa... Do toho ještě poslední přípravy na dnešní první zápas v Clevelandu zkomplikoval hurikán Sandy. Wizards kvůli němu museli vyloženě utéct z města.



Normálně by si ještě v pondělí dopoledne zatrénovali ve své hale, naobědvali by se a odpoledne se odlepili z washingtonského letiště na cestu k zápasu. Wizards se ale kvůli pustošivému hurikánu museli tradiční rutiny vzdát. Do Clevelandu, kde NBA zahájí, se vydali včera už v osm ráno.

„Není to ideální, ale víte jak to je. Bezpečnost především, to je číslo jedna,“ vysvětlil kouč Randy Wittman. „Slyšíte lidi mluvit o bouři, která tady nebyla posledních dvacet nebo třicet let. Je jasné, že liga taky měla zájem, abychom se odtud dostali co nejdřív,“ dodal.


Kromě zápasu Cleveland-Washington má NBA v plánu ještě další dva duely: Miami-Boston a LA Lakers-Dallas.

Hurikán Sandy zasáhnul východní pobřezí Spojených států v noci na dnešek, přinutil letecké společnosti zrušit tisíce spojů a vyžádal si více než deset obětí, především v New Yorku. Ale ani Washington nevyšel úplně lehce.

Ve městě přestalo jezdit metro, zavřené jsou školy a federální budovy. Celkem 179 tisíc domácností zůstalo podle posledních hlášení v celé oblasti kolem hlavního města bez elektřiny.

Wizards se tohle netýká. „Jsme připraveni. Připraveni od konce minulé sezony,“ hlásil Martell Webster, jeden z hráčů, od kterých Washington doufá dostat pomoc na cestě za nápravou minulých mizerných sezon.

Legendární pivotman Shaquille O'Neal prohlásil, že Washington má na to, aby usiloval o páté až šesté místo ve Východní konferenci. Zatím je ale výrazně oslaben, protože rozehrávač John Wall je ještě nejméně měsíc na listině zraněných a pivotman Nene taky pro zranění s týmem netrénoval.


Český talent Jan Veselý má naději, že by se znovu – jako na konci minulé sezony – mohl objevovat v základní sestavě. Přes léto pracoval na stabilizaci svých výkonů, v přípravných zápasech ukázal výrazně lepší střelbu. Prvním úkolem je zamezit výpadkům a stát se stabilní oporou.

„Trenér mi řekl, abych hrál se sebevědomím. Abych se pokaždé na hřišti soustředil na to, co musím dělat. Pracoval agresivně v obraně a samozřejmě i v útoku,“ řekl Veselý v minulých dnech listu Washington Post. „Jsem rád, že se mnou kouč mluví. Ukázal mi, že mi důvěřuje. Pokusím se svoje maximum přenést na hřiště,“ podotkl český hráč, draftovaný jako číslo šest v roce 2011.

Proti Clevelandu se mu v přípravě dařilo, nastřílel mu 13 bodů a doskočil pět míčů. Pokud to dnes v noci zopakuje, bude kouč i jeho tým určitě spokojen.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud