26. února 2013 • 12:52

Potetovaný Rodman jede budovat mír do komunistické Koreje

Autor: Jiří Škuba
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou to dva týdny, co komunistická Severní Korea provedla úspěšný test nukleární zbraně. Aktivita stalinistického režimu znovu posunula korejský poloostrov o kousek blíž k otevřenému vojenskému konfliktu. A Spojené státy ve vyhrocené situaci posílají do KLDR zvláštního emisara míru: Dennise Rodmana!



Excentrická basketbalová hvězda, známá svým divokým piercingem, tetováním a účesy, stane v čele „mise basketbalové diplomacie.“

Tak cestu označila společnost VICE, která do KLDR vyslala Rodmana společně se třemi členy slavného exhibičního týmu Harlem Globetrotters. Všichni zde mají natáčet televizní pořad, který v dubnu odvysílá stanice HBO.

Co přesně budou basketbalisté v Severní Koreji dělat, není jasné. „Vypadá to divně, poslat Dennise Rodmana a Harlem Globetrotters do KLDR? Takhle řečeno, ano. Ale najít společnou řeč na basketbalovém hřišti je pěkné,“ řekl šéf mediální společnosti VICE Shane Smith.

Pro budování mostů mezi KLDR a celým světem si Rodman a spol. nemohli vybrat obtížnější období. Před dvěma týdny provedl severokorejský stát test již třetí test nukleární zbraně, který ostře odsoudila Rada bezpečnosti OSN.

Komunistický režim na svých oficiálních webových stránkách v poslední době zveřejnil několik agitačních videí demonstrujících agresivní postoj vůči USA, kupříkladu záběry hořícího prezidenta Baracka Obamy nebo New Yorku po atomovém výbuchu.

A v době mimořádně napjatých vztahů míří do KLDR padesátiletý Dennis Rodman, který je vším možným, jen ne diplomatem. S Detroitem a Chicagem sice v 90. letech vyhrál pět titulů v NBA, ale mnohem více slávy si získal mimo palubovky, kde ho provázely početné skandály v nočních klubech nebo oplétačky s policií.

Rodman na letišti v Pekingu
Rodman na letišti v Pekingu

Zatímco chudé a asketicky žijící Severokorejce zvyklé na přísné regule každodenních činností Rodmanův zjev zřejmě vyděsí, vůdce Kim Čong-una návštěvu někdejšího „zlého muže“ NBA pravděpodobně uvítá.

Třetí z dynastie Kimů je totiž údajně velkým basketbalovým fanouškem. Podle memoárů dlouholetého kuchaře jeho otce Kim Čong-ila si navíc oblíbil Chicago Bulls, v jehož barvách Rodman získal pět mistrovských titulů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud