9. září 2013 • 21:24

Basketbalisté na ME končí. Jsem na nás hrdý, říká kapitán Bartoň

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přestože čeští basketbalisté v posledním utkání základní skupiny mistrovství Evropy prohráli s Chorvatskem a turnaj pro ně skončil, kapitán týmu Luboš Bartoň je na své spoluhráče hrdý. Sice nyní prožívají zklamání, že se neprobojovali do osmifinále, ale Slovinsko podle něho mohou opouštět s hlavou hodně nahoře.



"Jako kapitán jsem hrdý na své mužstvo. Za celý šampionát jsme nevypustili ani vteřinu, makali jsme, i když se nám nedařilo. Třeba proti Španělsku nám to v útoku nešlo, ale v obraně jsme šlapali 40 minut. Všem borcům za to patří dík. Jsem hrdý a spokojený," řekl Bartoň v telefonickém rozhovoru s ČTK.

Češi odjížděli na šampionát jako outsideři a příliš se od nich nečekalo. Přesto dokázali porazit Polsko a Gruzii a především svým rychlým a atraktivním basketbalem udivovali širokou veřejnost i odborníky.

 ONLINE: Chorvatsko - Česká republika >>>

"Neřekl bych, že jsme překvapili sami sebe. Každý z nás ví, že jsme schopní hrát dobře. Určitě jsme ale rádi, že jsme dvakrát vyhráli a měli jsme další zápas rozehraný na výhru. Obraz našeho výkonu byl velmi pozitivní a odjíždíme ze Slovinska s hlavou hodně vzhůru," dodal Bartoň.

Právě těsná porážka 60:62 v úvodním utkání s domácím Slovinskem je nyní o to bolestnější, že připravila Čechy o postup. "To Slovinsko samozřejmě mrzí, protože jsme měli tři šance na výhru, ale ani jednu jsme neproměnili. Ta výhra nám chyběla k tomu, abychom teď jeli do Lublaně. Ale zase jsme si to vynahradili proti Polsku, kdy už jsme to měli prohrané, ale zázrakem jsme to obrátili," připomněl Bartoň svou vítěznou trojku.

I proti Chorvatsku mohl dát důležitou trojku, která mohla český tým nastartovat, ale za stavu 40:47 mu sudí koš neuznal kvůli vypršení časového limitu na střelbu. "Bylo to v době, kdy se zápas lámal. My se nemohli dlouho trefit. Kdyby ji rozhodčí uznal, bylo by to o čtyři body a mohlo to vypadat jinak. Doufám, že to rozhodčí odpískal správně. Takový je basket. Je to škoda, ale na kdyby se nehraje," řekl Bartoň.

Sen českých basketbalistů na postup do další fáze ME se rozplynul. Prohra s Chorvaty znamená konec
Sen českých basketbalistů na postup do další fáze ME se rozplynul. Prohra s Chorvaty znamená konec

V první půli byli Češi lepším týmem, ale poločasová přestávka je vyvedla z tempa a šest minut nedali ani bod, což Chorvaty nastartovalo. "Poločas vypadal dobře, ale pak nás oni faulovali, my nedávali trestné hody. Naopak oni získali sebevědomí, byli odvážnější v zakončení a zvedali střely, které normálně nezvedají. Navíc jim to tam padalo, zatímco nám nepadlo téměř nic. Proto nakonec vypadá výsledek tak, jak vypadá," zhodnotil Bartoň.

Hlavním důvodem porážky podle něho byly prohrané doskoky a špatná střelba trestných hodů. "Když zahodíme 16 šestek z 21 pokusů, tak to je příliš. To žádný tým nemůže smazat. A doskok jsme prohráli o 20, což je až neuvěřitelné. To jsou čísla na prohru o 40 bodů. Takže ještě můžeme být rádi, že to dopadlo tak, jak to dopadlo," řekl k porážce 53:70 s Chorvatskem. "Teď je velké zklamání, ale věřím, že zítra už se dostaví spokojenost s vystoupením na turnaji," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud