Ilona Kolářová
12. ledna 2017 • 10:32

Nymburk v Řecku: kalamita, 30 hodin na cestě, těsná prohra

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pozdní odlet z Prahy, sněhová kalamita v Řecku, neplánované ubytování v Aténách, cesta po zasněžené dálnici 500 km do Soluně autobusem, žádný trénink v hale, žádný zažitý režim v den zápasu, žádné jídlo podle zásad výživy sportovce … To je možná soupis negativ z cesty basketbalistů Nymburka k důležitému zápasu Ligy mistrů.



Přes všechna tato příkoří však hráči českého klubu podali obdivuhodný výkon a domácí až do posledních chvil neměli vítězství v kapse. Proti Arisu nastoupili prakticky rovnou z autobusu po cestě, která trvala 30 hodin. Prohráli 79:83, ale domácí zlomili jejich odpor až v poslední čtvrtině.

Jediné, co šlo podle plánu, byl odjezd autobusem z Nymburka a cesta do Prahy na letiště. První zpoždění nastalo už při cestě do Atén, kde se mělo přestupovat. Letadlo na cestě do Prahy nabralo hodinové zpoždění a tím se zdrželo i na cestě zpátky. Už v ten okamžik se trenér Ginzburg bál, zda stihnou předzápasový trénink, protože to vypadalo, že jim Aténách uletí spoj a budou muset letět o hodinu později. V té době nikdo netušil, že přijít pozdě na trénink by byla jen kapka v moři problémů, které na ně budou v řecké metropoli čekat.

Po příletu do Atén bylo jasné, že komplikace budou většího rázu. Letištní hala byla plná k prasknutí a stovky lidí stály ve frontě u přepážek. Proč se neletělo dál? Vysvětlení podal na svém facebookovém profilu Jiří Welsch: „Zaseknout se v Řecku kvůli sněhový vánici je to poslední, co bych čekal.“

Sněžilo i v Soluni. Kolabovala doprava,byly problémy se zásobováním vodou, plynem a elektřinou. Třeba systém otevírání dveří autobusů je limitován teplotou -5 stupňů, takže nešly otvírat a nevyjely. Zavřeny byly všechny základní a střední školy a nakonec i university.

Basketbalisté noc v hale na letišti v Aténách strávit nemuseli, spali v hotelu u letiště. Ráno v sedm nastoupili do autobusu, který je vezl 500 kilometrů na sever do Soluně. S přibývajícími kilometry se sníh dostával blíž a blíž k silnici, až ji ve dvou třetinách cesty zasypal úplně. Rychlost jízdy nepřevyšovala 35 km/h.

Na cestě z Nymburka do hotelu v Soluni byli více než 30 hodin. Nestihli ani jeden trénink. Zápas byl dvakrát odložen, utkání posunuto i kvůli fotbalovému zápasu Arisu, aby fanoušci mohli stihnout obě akce. Za této sněhové situace se ale nehrál ani fotbal, fanoušci fotbalu se tedy mohli vyřádit alespoň na basketu.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud