14. září 2018 • 15:12

Basketbalové šílenství v Česku! 8438 diváků, Poborský i legenda NBA

Autor: ivp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to večer, na který se bude vzpomínat. Díky parádnímu výsledku, který české basketbalisty výrazně přiblížil MS, o to víc. Vždyť tolik fanoušků jako včera v Pardubicích nikdy na reprezentačním duelu českých basketbalistů nebylo. 



Jako byste vyplňovali složenku: 8438. Slovy: osm tisíc čtyři sta třicet osm fanoušků. Dosavadní maximum 6500 bylo hravě překonáno. Ale od začátku. Že se vyhlížel útok na rekord, bylo znát už několik desítek hodin před úvodním rozskokem. A co teprve v poslední hodinu. Před arénou stovky fanoušků, beznadějně obsazená všechna parkovací místa… „Zbývá nám v prodeji už jen kolem tisícovky lístků,“ uvedl tiskový mluvčí svazu Martin Peterka.

Byť organizátoři nemohli nakonec celkovou kapacitu ČSOB Pojišťovna Areny (10 000) využít jako třeba v hokeji (především tribunu pro stání za jedním z košů), nemělo to na příval lidí vliv. „Jsem si na 99 procent jistý, že budeme slavit nový divácký rekord,“ tipoval Peterka.

Na každé sedačce čekalo na fanouška tleskátko v image české národní vlajky… Na VIP tribuně na palubovce seděl v bílém tričku a džínech se svou manželkou, zpěvačkou Mashou Lopatovovou, bývalý hráč NBA a dnes šéf ruského svazu Andrej Kirilenko. Z českých jmen nechyběl třeba bývalý fotbalový reprezentant Karel Poborský , bývalý hráč NBA Jiří Welsch nebo herec Bolek Polívka . A ochozy se utěšeně zaplňovaly. Nejen v dolních, ale i na basketbal nezvykle v horních patrech.

Zápas si nenechal ujít ani Andrej Kirilenko, někdejší hvězda Utah Jazz v NBA a současný šéf ruské basketbalové federace
Zápas si nenechal ujít ani Andrej Kirilenko, někdejší hvězda Utah Jazz v NBA a současný šéf ruské basketbalové federace

Když se vyhlašovaly sestavy, Satoranský s Veselým měli největší ohlas, přičemž Satoranský pak při české hymně pečlivě odříkával všechna slova. Nebylo to ale vše a jako by tleskátka nestačila – ještě před úvodním rozskokem vytáhli fanoušci třpytivé obaly v barvě české trikolory a protilehlou tribunu překrylo i speciální choreo. Na schodech se rovněž objevilo i pár fanoušků v dresech tureckého Fenerbahce Istanbul (Jana Veselého) mávající s českou vlajkou vysoko nade všemi.

A hvězdy se od začátku činily. Už ve třetí minutě rozeřval Satoranský fanoušky smečí alley oop, Veselý zase o pár desítek vteřin později kontroval skvělým blokem. Ondřej Balvín se zase při každém nástupu na hřiště pokřižoval a políbil ruku směrem vzhůru.

Pokřik „Rasíja“ z ruského hloučku v tom českém rámusu snadno zanikl.

Přičemž bylo ještě drsněji, od chvíle, co v průběhu třetí čtvrtiny zaznělo: 8438 fanoušků. „Potlesk vám, že jste přišli,“ zahlásil moderátor a vybídl fanoušky za stavu 43:52 k vytvoření ještě většího pekla, nastartovaného na kostce grafickým zvukoměrem, známým z hokejových zápasů.

To se opakovalo i pět vteřin před koncem za stavu 80:78. A Rusové už tuhle vřavu nezlomili.

Rusové neuhlídali české hvězdy. Se Satym si místo najdem, hlásil Jan Veselý
Video se připravuje ...

Satoranský po výhře nad Ruskem: Snad se v Česku zvýší zájem o basket
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud