14. června 2019 • 11:45

Český basketbal přišel o ikonu, zemřel Jiří "Áda" Pospíšil (†68)

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve věku 68 let zemřel ve čtvrtek Jiří Pospíšil, člen Síně slávy České basketbalové federace. Legendární "Áda" byl jedním z nejvýznamnějších hráčů české historie, v letech 1970 až 1980 startoval na třech olympijských hrách, dvou světových šampionátech a na pěti mistrovstvích Evropy. Na kontinentálním šampionátu v Lutychu v roce 1977 byl členem bronzového týmu. O jeho úmrtí informovala na svém webu Česká basketbalová federace.



Pod pěti kruhy bylo maximem brněnského rodáka šesté místo na hrách v Montrealu 1979, k šesté příčce dovedl československý tým i na MS 1970 v Lublani. V reprezentačním dresu odehrál za dvanáct let 276 zápasů.

V domácí nejvyšší soutěži působil ve Spartaku Brno, Baníku Ostrava, Dukle Olomouc a Novém Jičíně, za čtrnáct sezon v lize vybojoval sedm medailí, z toho čtyři stříbrné, ale žádnou zlatou. Se Spartakem obsadil druhé místo i v Poháru mistrů evropských zemí, Poháru vítězů pohárů a Interkontinetálním poháru.

V anketě o nejlepšího basketbalistu 20. století obsadil Pospíšil jedenácté místo. V roce 2016 byl uveden do Síně slávy ČBF.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud