Ivo Pospíšil
8. července 2020 • 12:00

Jan Veselý plní slib. Zůstává ve Fenerbahce, odmítl Barcelonu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to místo pro Čechy zaslíbené. Luboš Bartoň zde vyhrál Euroligu, Tomáš Satoranský odtud zase zamířil do NBA. Načež se zdálo, že s Barcelonou spojí budoucnost i další český basketbalový borec Jan Veselý. Jenže velký přestup se nekoná! „Zůstává ve Fenerbahce Istanbul,“ uvedl v úterý server Eurohoops.net a MVP Euroligy 2018/19 by tak měl být součástí nových plánů trenéra Igora Kokoškova.



Když se během loňského jara bavil s tureckými novináři, byl na vrcholu formy. Směřoval do dalšího Final Four Euroligy, kde později získal jako první Čech v historii cenu MVP nejužitečnějšího hráče soutěže a přiznával: „Ve Fenerbahce Istanbul se mi líbí, a pokud se nevrátím do NBA, zřejmě bych v Evropě uzavřel svou kariéru tady.“

Nyní zřejmě dokázal, že to nebyla jen fráze, ale vážně míněný slib.

CO VYHRÁL VESELÝ VE FENERBAHCE
Euroliga (2016/17)
ocenění pro nejlepšího hráče Euroligy (2018/19)
3x turecká liga
3x turecký pohár

Ač se turecký gigant teď ocitl v těžké finanční situaci a po letech ho opustil kvůli touze po odpočinku i věhlasný trenér Željko Obradovič (ten, jenž Veselého restartoval po nepovedeném angažmá v NBA), český basketbalista by měl dál dodržet kontrakt, který má do roku 2022 (ročně vydělá 2,4 milionu eur – přes 64 milionů korun) a zůstat zde.

A to i navzdory tomu, že kolem něj v minulých dnech kroužilo velké jméno. Slavná Barcelona!

„Už ladí vzájemné detaily,“ psal na Twitteru dokonce insiderovský Home of glory. Lákal ho sem nový trenér a další charismatická legenda, Litevec Šarunas Jasikevičius. Měl být náhradou za odcházejícího Anteho Tomiče. A ve slavném týmu by tak mohl navázat na odkaz jiných Čechů Luboše Bartoně (ten zde vyhrál v roce 2010 Euroligu) a svého kamaráda Tomáše Satoranského (ten odtud zase šel do NBA).

Jenže v úterý během dne bylo přece jen vše jinak. „Dle našich zdrojů zůstává Jan Veselý dál ve Fenerbahce,“ napsal dobře informovaný server Eurohoops.net.

Zde Obradovičův trenérský post převzal v minulých dnech jiný zvučný expert a mistr Evropy se Slovinci Igor Kokoškov a Veselého odysea ve Fenerbahce by tak měla pokračovat pod jeho vedením. Za šest sezon tu už takhle vyhrál třikrát tureckou ligu nebo turecký pohár a v roce 2017 dosáhl i jako třetí Čech na triumf v Eurolize.

Zopakuje si to ještě někdy s novým koučem? Těžko říct, neboť je už teď jasné, že turecký tým čeká v rámci úsporných opatření řada změn. Definitivní razítko již dostal odchod Gigiho Datomeho do Olimpie Milán a kolem rozehrávače Kostase Sloukase má zase kroužit Real Madrid či Olympiakos.

Jen Nando de Colo by měl být spolu s Veselým (opět podle Eurohoops.net) od včerejška jistotou. Měli by být klíčovými hráči chystaných obměn a nastartování nového projektu Fenerbahce Istanbul. Kdo ví, možná časem nastane i chvíle, o níž ještě Veselý před rokem sám žertoval. „Třeba tu někdy pověsí i můj dres pod střechu,“ prohlásil tehdy. Za odmítnutí Barcelony? Proč ne?  

KLUBY JANA VESELÉHO
2007 – 2008 Geoplin Slovan (Slovinsko)
2008 – 2011 Partizan Bělehrad (Srbsko)
2011 – 2014  Washington Wizards (USA)
2014 Denver Nuggets (USA)
2014 – Fenerbahce Istanbul (Turecko)

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud