Ivo Pospíšil
4. února 2021 • 09:00

Kvalifikace, pak karanténa? Češky se bojí, že doplatí na Turecko

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou blízko, aby se prorvaly na ME. Až se ale vrátí domů, může jim hrozit až pětidenní karanténa. Celá kvalifikační bublina se totiž českým basketbalistkám uskuteční v Turecku, které bude od pátku Ministerstvem zdravotnictví zařazené mezi země s velmi vysokým rizikem nákazy koronavirem. „Situaci monitorujeme a vyjednáváme o možné výjimce,“ ujistil vedoucí týmu Simon Bytel.



Jde o nařízení, které vejde v platnost od pátku (5. února). Když však o něm bylo v pondělí 1. února informováno, ony už byly těsně před odletem. Do Turecka, do istanbulské bubliny, kde od čtvrtka české basketbalistky sehrají závěrečnou část kvalifikace o postup na mistrovství Evropy.

Rovněž jde ale o zemi, která bude od pátku figurovat v nařízení Ministerstva zdravotnictví jako velmi riziková a po návratu z ní bude nutné nastoupit pětidenní karanténu, následně podstoupit další PCR test a k tomu ještě dalších pět dní nosit respirátor minimálně třídy FFP2.

„V reprezentačním týmu máme hráčky a členy, kteří prodělali covid v posledních 90 dnech, tudíž by se na ně neměla vztahovat pětidenní karanténa plus PCR test po pěti dnech, ale je zde pět hráček a tři členové, kteří buďto covid prodělali před 90 dny, nebo vůbec. Tuto situaci řešíme s ČBF, kde vznikl dopis, který byl odeslán na MZd,“ uvedl vedoucí týmu Simon Bytel.

Zatímco první duel čeká Češky ve čtvrtek proti Rumunsku, další zápas mají basketbalistky na programu až v sobotu, kdy vyzvou Dánsko. Teprve po něm se vydají na cestu zpět domů. Na jejich hotelu platí přísná hygienická opatření, všichni se snaží před jakýmkoliv rizikem chránit – přesto, může jim paradoxně reprezentace zkomplikovat návrat do jejich klubů?

Například USK Praha čeká už 10. února ligový zápas s Ostravou.

„Celou situaci monitorujeme a vyjednáváme o možné výjimce, aby se karanténa nevztahovala na žádného z členů reprezentace a nebyl narušen chod ligových soutěží. Hráčkám, které pak působí v zahraničí, je transit přes ČR povolen bez nutnosti karantény,“ dodal proto Bytel.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud