2. května 2022 • 22:52

Jansta dál povede basketbal, konkurent neměl šanci. Do výboru i Welsch

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předsedou České basketbalové federace byl počtvrté za sebou zvolen Miroslav Jansta. Šedesátiletý právník, který je zároveň šéfem České unie sportu, dostal v pondělí v pražském hotelu Pyramida na volební valné hromadě mandát na dalších pět let. Pozici prvního místopředsedy obhájil Zdeněk Bříza. Místopředsedou byl zvolen Tomáš Kotrč.



Ve výboru ČBF již nebudou působit Ivan Zach a Jiří Zídek, kteří letos nekandidovali, ani Daniel Kurucz a Josef Mayer. Nahradili je Jiří Welsch, Ivo Lukš, Martin Matoulek a Jakub Kadlec.

Jansta měl oproti předchozím volebním valným hromadám protikandidáta, kterým byl Jan Lejčko. V tajné volbě získal staronový předseda od delegátů 91 procent platných hlasů a pokračuje na svém postu nepřetržitě od roku 2009.

„Už v září v Praze uspořádáme jednu ze základních skupin mužského EuroBasketu. Bude to vůbec největší sportovní událost v Česku letošního roku,“ uvedl Jansta v tiskové zprávě ČBF.

Při prvním nástupu do funkce jej čekaly přípravy na pořádání mistrovství světa žen v roce 2010. „Zatímco v roce 2009 jsme s přípravou začínali prakticky od nuly, teď se na šampionátu pracuje průběžně už tři roky a připravenost je někde úplně jinde. Byli bychom naivní, kdybychom se soustředili pouze na samotný EuroBasket. Evropský šampionát musíme využít k tomu, aby z něj mohl český basketbal čerpat ještě několik let po jeho skončení,“ uvedl Jansta.

Za jeho působení získaly basketbalistky na domácím MS stříbro, o rok později skončily na ME v Polsku čtvrté a představily se na olympijských hrách v Londýně v roce 2012. Muži skončili sedmí na ME v roce 2015, v roce 2019 na mistrovství světa v Číně dosáhli na historické šesté místo a loni se samostatná česká reprezentace poprvé představila na olympijských hrách v Tokiu.

„Je samozřejmě krásné to sledovat. Je to takové zadostiučinění všem, kteří věřili cestě, jakou jsme se vydali. Nejvíc mě ale těší, že mladí basketbalisté a basketbalistky mají před sebou úspěšné vzory, které mohou následovat. Věřím, že nám tady díky tomu vyroste další silná basketbalová generace,“ řekl Jansta.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud