13. února 2023 • 15:25

Čeští boxeři bojkotují MS kvůli účasti Rusů: Některé státy se nechají uplatit

Autor: ČTK, krm
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští boxeři budou chybět na letošním mistrovství světa mužů i žen. Vedení domácí asociace šampionáty bojkotuje kvůli přístupu mezinárodní federace IBA k boxerům Ruska a Běloruska, kterým umožňuje navzdory invazi na Ukrajinu startovat na svých akcích pod státními vlajkami. ČTK to dnes řekl prezident České boxerské asociace (ČBA) Marek Šimák.



„Stejné stanovisko, jako Česká boxerská asociace, jsme dávali už dříve. Vadí nám to. Je to špatně. Asociaci vede Rus, který je v hodně blízkém vztahu s (ruským prezidentem Vladimirem) Putinem, a vše platí Gazprom,“ řekl ČTK Šimák. Jako první o rozhodnutí ČBA informoval Radiožurnál Sport.

„Blbé je, že Evropa je malá a on (prezident IBA Umar Kremljov) to celosvětově ovlivňuje penězi. Problém je, že některé státy se nechají uplatit,“ řekl Šimák. Federaci IBA za její kroky dlouhodobě kritizuje i Mezinárodní olympijský výbor a boxu stále hrozí vyřazení z programu olympijských her.

Světový šampionát žen se uskuteční v březnu v Indii, mužský v květnu v Uzbekistánu. Již dříve svůj bojkot oznámily národní boxerská federace USA nebo Irsko. Na vrcholných turnajích by ale mohlo chybět více zemí. „Bavíme se o tom a teď do toho vstoupili i Němci, kteří když se k něčemu takovému rozhodnou, tak to mají většinou připravené. Ví, že je se současným stavem potřeba něco dělat,“ řekl Šimák.

Podle Šimáka je navíc pravděpodobné, že v nejbližší době vznikne nová světová organizace zastřešující amatérský box. „Hodně se o tom mluví. Nová asociace by měla být proevropská, protiputinovská. Hlavně chceme pokračovat s boxem na olympijských hrách,“ řekl nový šéf českého boxu, který ve funkci prezidenta nahradil loni v listopadu Svatopluka Žáčka.

Klíčovou akcí nadcházejících měsíců budou z českého pohledu Evropské hry v Krakově, kde se bude poprvé bojovat o účastnická místa na olympijských hrách v Paříži 2024.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud