21. září 2019 • 14:51

Jmenuje se Petr Čech. Není to brankář, pracuje v lomu a je také špička

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový brankář Petr Čech ukončil po minulé sezoně kariéru, teď je tu jeho jmenovec se zajímavým příběhem, ale v jiném sportu. Baseballista Petr Čech je v rozehrané olympijské kvalifikaci nejlepším pálkařem turnaje. Čechům to zatím na cestu do Tokia nestačí, ale počin chytače Draků Brna je úctyhodný. Na tréninky se hráč přezdívaný Koblih dostane až po práci v lomu, zatímco Italové, Nizozemci či Izraelci mají esa se zkušenostmi z Major League Baseball a nižších amerických soutěží.



„Jsme nadšení, že jsme schopni se jim vyrovnat, i když je to náš koníček. To nás posouvá dál, protože vidíme, že to jde,“ řekl Čech v rozhovoru pro ČTK.

S baseballem začal v osmi letech a v osmnácti jako čtvrtý český hráč podepsal smlouvu s organizací MLB. V systému klubu Cincinnati Reds strávil tři roky. „V nováčkovských soutěžích, sedmé a šesté lize,“ pronesl Čech.

Jeho baseballový život pokračoval v Německu. V Regensburgu slavil tři tituly. „To bylo výborný,“ vzpomínal na úspěšné období. V roce 2012 se vrátil do Česka, protože bylo potřeba myslet na budoucnost. Vystudoval Vysokou školu báňskou v Ostravě, ale baseball neopustil - po Arrows je nyní oporou brněnských Draků.

Po dokončení školy hraje a pracuje. Jako své povolání uvedl v dotazníku, že je lomař. „Dělám pro rodinnou firmu, která má dva lomy. Jeden na Prostějovsku a jeden u Žďáru. Potřebuju mít dvouletou praxi, abych získal osvědčení a staral se o lom ze zákonného hlediska - bezpečnost, výkazy, platby za těžbu a tak,“ vysvětlil a dodal: „Až se vrátíme z olympijské kvalifikace, chci si udělat i střelmistra.“

Běžný den začíná ve 4:30

Jeho běžný den začíná ve 4:30, kdy mu zazvoní budík. Sedne do auta a jede do jednoho z lomů. „Začíná se v šest. Po práci po čtvrté vyrážím na hřiště, v pět je trénink, po něm jedu domů, najím se a jdu spát,“ popsal jednatřicetiletý Čech.

Přípravu a mistrovství Evropy s olympijskou kvalifikací absolvuje z dovolené. „Mám hodného šéfa, který mi umožňuje jezdit. Je to fanoušek sportu,“ děkoval. „Slýchám, že jsem na dovolené, ale přitom tady dřu a na pláž si nesednu. Všichni se mě ptají, proč to teda dělám? A já říkám, že mě to baví, takže tohle vlastně je dovolená.“

Baseball hraje na vrcholné úrovni. Odpálil italským i nizozemským profesionálům. „Jsem ale profesionální zaměstnanec a baseballista amatér,“ podotkl, ale po chvilce zamyšlení dodal: „Pocitově jsem profík, protože hraju jako profík.“

Rád by u baseballu ještě nějakou dobu vydržel. Možná do příštího či přespříštího mistrovství Evropy. „Baví mě to. Baví mě vyhrávat a přátelství s bandou. Každý malý kluk chce do něčeho mlátit, tak my teď mlátíme do míčku,“ řekl.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud