2. prosince 2021 • 10:54

Český golfový svaz slaví 90 let. Za komunistů trpěl, pak přišel boom

Autor: šp, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český golfový svaz, který byl založen 2. prosince 1931, prošel za 90 let bouřlivým vývojem. Meziválečný rozpuk oblíbené aktivity vzdělaných vrstev zhatila válka a především následně komunisté, kteří jej považovali za buržoazní přežitek. Po krátké renesanci v druhé polovině 60. let se golf brzy opět stal "třídně podezřelým", jeho skutečný boom přišel až se změnou režimu.



Golf se na českém území hraje od počátku 20. století, první hřiště vzniklo v Karlových Varech už v roce 1904.

Snaha o sjednocení pravidel, vypsání oficiálního mistrovství republiky či vybudování ústředí, které by včlenilo golf do organizace tehdejšího tuzemského sportu, vedla koncem roku 1931 k založení svazu. Jeho prvním předsedou byl zvolen baron František Ringhoffer, po šesti letech stál Golfový svaz ČSR i u zrodu Evropské golfové asociace.

V současnosti je golf rozšířenou společenskou záležitostí, s více než 50 tisíci hráči, kteří mají k dispozici přes sto normovaných hřišť, je sportem s šestou nejpočetnější základnou v zemi. Po rozpadu federace jej řídí Česká golfová federace.

Nejlepší čeští golfisté pravidelně startují na všech významných profesionálních okruzích s výjimkou PGA Tour, Klára Spilková a Ondřej Lieser se letos zúčastnili olympijských her v Tokiu. Akce elitního seriálu European Tour Czech Masters ve Vysokém Újezdu každoročně přiláká řadu golfových hvězd.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud