2. listopadu 2019 • 11:39

Anglie - JAR 12:32. Triumf po 12 letech, Springboks ovládli ragbyové MS

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ragbisté Jihoafrické republiky znovu po 12 letech ovládli mistrovství světa. V repríze finále z roku 2007 opět porazili Anglii, tentokrát 32:12. Springboks měli ve finále tři hrdiny – kopáč Handre Pollard získal 22 bodů, včetně prokopnutí obou pětek zápasu, které v poslední čtvrthodině zápasu položili Makazole Mapimpi a Cheslin Kolbe. JAR má třetí titul a v jejich počtu vyrovnala Nový Zéland, Anglie potřetí v historii bere stříbro, na triumf čeká už 16 let.



Obhájci bronzu Jihoafričané sice na úvod turnaje prohráli s Novým Zélandem, ale nakonec se stali prvním týmem, jenž i s porážkou získal Pohár Webba Ellise.

Ve finále silově výborně vybavení Springboks zvítězili i potřetí, předtím se radovali v letech 1995 a 2007. Naopak Angličané uspěli ze čtyř pokusů jen jednou, když se v roce 2003 stali dosud jedinými šampiony ze severní polokoule.

Favorizovaní svěřenci australského trenéra Eddieho Jonese, kteří v Japonsku s přehledem vyhráli předchozích pět zápasů a v semifinále překazili All Blacks útok na třetí titul za sebou, dnes často chybovali. Poprvé na letošním turnaji nepoložili ani jednu pětku.

Cheslin Kolbe položil druhou pětku, v tu chvíli bylo jasno
Cheslin Kolbe položil druhou pětku, v tu chvíli bylo jasno

Oba týmy dnes začaly aktivně, hru ale zbrzdila brzká zranění na obou stranách. V první půli padaly body pouze z trestných kopů - Jihoafričané proměnili čtyři, Angličané dva. Po změně stran se zdálo, že hra bude pokračovat ve stejném duchu, ale v 66. minutě položil první jihoafrickou pětku v historii finále MS Mapimpi. To samé se povedlo šest minut před koncem i Kolbemu, který se po zranění vrátil do sestavy.

Trenér Jihoafričanů Rassie Erasmus nastoupil na lavičku rozklíženého celku na začátku loňského roku a nakonec ho dovedl až ke zlatu. Po MS se vrátí na místo sportovního ředitele Springboks. Jeho protějšek Jones neuspěl ve finále jako hlavní kouč ani napodruhé, v roce 2003 jeho Austrálie podlehla po prodloužení Anglii. O čtyři roky později byl poradcem týmu JAR při jeho finálovém triumfu právě nad Angličany.

Příští mistrovství světa se uskuteční za čtyři roky ve Francii.

Přehled vítězů mistrovství světa v ragby (v závorce pořadatel):

1987 (Austrálie a Nový Zéland): Nový Zéland

1991 (Velká Británie a Francie): Austrálie

1995 (JAR): Jihoafrická republika

1999 (Wales): Austrálie

2003 (Austrálie): Anglie

2007 (Francie): Jihoafrická republika

2011 (Nový Zéland): Nový Zéland

2015 (Velká Británie): Nový Zéland

2019 (Japonsko): Jihoafrická republika

Počet titulů:

3 - Nový Zéland, JAR,

2 - Austrálie,

1 - Anglie.

Finále:

JAR - Anglie 32:12 (12:6)

Body: Pollard 22, Mapimpi a Kolbe po 5 - Farrell 12.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud