Martin Hašek
8. října 2013 • 15:00

Tiumen je zpět. S Váňou budou na útočit na čtvrtý společný titul

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

STARTOVNÍ LISTINA | Koncem srpna oba leželi na zemi pardubického závodiště a chvíli jim trvalo, než si vyléčili rány. Šedesátiletý žokej Josef Váňa však bude 13. října s dvanáctiletým hnědákem Tiumenem opět na startu Velké pardubické. Zatím nejsou hlavními favority, Váňa má ale v hlavě jediný cíl: vítězství! Tím by vybojovali společný čtvrtý titul na slavném dostihu.



Až se Josef Váňa v dresu vyzdobeném vínovobílým kárem uvelebí v sedle Tiumena před startem letošní Velké pardubické, všechny trable budou zapomenuty. Tenhle pár půjde za výhrou.

„Jinak bych se na to vyprdl a nehonil bych se!“ hlásí Váňa. „Tiumen má tenhle rok dvanáct let, ale že by to na něm bylo vidět, to ne. Já si myslím, že je na tom lépe než loni. Ale až Velká pardubická ukáže, kde je vlastně pravda.“

Dvanáct let už je pro dostih tohoto typu pořádný věk. Tiumen má navíc za sebou velkou nepříjemnost. 24. srpna z jeho sedla sletěl Váňa při pádu na Velkém anglickém skoku během Cross country Peruána. Zatímco jezdec byl po pár dnech fit, kůň na tom byl hůř.

„Tiumen si zranil koleno. Dvakrát jsme do toho dostali infekci. Dokonce dostal hned týden po dostihu antibiotika. Jsem rád, že je z toho venku a tři týdny pilně trénuje,“ líčí Váňa.

Startovní listina Velké pardubickéFoto Sport

Tiumen měl po nehodě dost času, aby se dostal do formy. Kromě toho je výjimečný tím, že je odolný a vytrvalý. Jeho majitel Ivo Köhler o něm kdysi řekl, že je to kůň do války. A to platí i ve dvanácti letech. V tomhle věku vyhrál Velkou pardubickou naposledy Peruán v roce 2000. Před ním zvítězil v roce 1991 Železník, kterému bylo tehdy dokonce třináct. Celkem zažila historie Velké jenom pět vítězných koní ve věku dvanácti let a starších.

„Určitě už nemá rychlost jakou měl,“ přemítá Köhler o Tiumenovi. „Je to už vysoký věk na to, že běhá od čtyř let. Ale má zkušenosti, nejlepšího žokeje v poli a to by se zas mohlo zúročit.“

Váňa pojede Velkou pardubickou po sedmadvacáté. S Tiumenem si sedli, třikrát zvítězili a loni dojeli třetí, i když měl žokej jen necelý půlrok po zlomenině stehenní kosti.

Josef Váňa s Tiumenem nakonec Taxis zvládl, žokej Marcel Novák na Karlsbad už tolik štěstí neměl
Josef Váňa s Tiumenem nakonec Taxis zvládl, žokej Marcel Novák na Karlsbad už tolik štěstí neměl

„Na vítězství pomýšlíme neustále. Každý, kdo jde do dostihu, tak chce vyhrát. Myslím si, že Tiumen tu šanci pořád má,“ říká Köhler. „Ačkoli je favorit někdo jiný, tak pořád může bojovat s vyzyvateli, což jsou Orphee des Blins a Trezor. A myslím, že je může potrápit.“

Váňova trenérská stáj bude mít ve Velké ještě osmiletého nováčka Budapesta. A podle jeho jezdce, Josefa Váni mladšího, s ním veterán Tiumen drží krok.

„Já Tiumenovi věřím, vypadá dobře,“ hodnotí Váňa mladší. „Sice měli poslední Pardubice nešťastný pád, ale zotavuje se dobře. Pracuje spolu s Budapestem, jsou si rovnými soupeři. Určitě bych ho ještě neházel do starého železa.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud