Petr Malík
20. ledna 2014 • 08:00

Nezmar Váňa myslí na návrat. Už si vybíral koně pro Velkou pardubickou!

Autor: Petr Malík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Žokej Josef Váňa má opět myšlenky na comeback do sedla při Velké pardubické. V dostihovém zákulisí se o tomto tématu stále víc diskutuje. A sám Váňa? Připouští, že už si pro Velkou chystal koně, který má však teď zdravotní problémy.



Už víc než tři měsíce uplynuly od Váňova pochodu před tribunami při poslední Velké pardubické. Z Tiumena tehdy spadl překážku před cílem, aby po dostihu oznámil konec jezdecké kariéry.

Podaří se mu ale v Novém roce dodržet předsevzetí? „Nedovedu si představit, že bych to nedodržel. Ale necháme tomu volný průběh,“ naznačoval Váňa před Vánoci.

Po sobotním večeru je opět pravděpodobnější, že ještě poslední jezdecké slovo neřekl. Váňa seděl při Galavečeru českého turfu v Národním domě v Prostějově v první řadě, neboť si opět došel pro cenu pro nejlepšího tuzemského překážkového trenéra. A opět padla tradiční otázka, zda se v neděli 12. října vyšvihne do sedla Tiuemena při Velké pardubické.

„Myslel jsem si na českého odchovance, který právě má obrnu hlasivek,“ uvedl nestor českých dostihů a doslova uháněl z pódia před dalšími dotazy. Přesto ale nepřímo potvrdil, že mu hlavou jdou myšlenky na ještě jeden pokus ve Velké pardubické.

Tiumen nestárne, říká Váňa

Česká překážková sezona nezačne dříve než v polovině dubna, Josef Váňa má stále dost času na definitivní rozhodnutí, zda jeho jezdecká kariéra bude pokračovat, nebo ne. Pokud by nenašel nového adepta, v záloze má stále věrného Tiumena, s nímž už třikrát Velkou pardubickou vyhrál.

1991: Váňa právě vyhrál počtvrté na Železníkovi
1991: Váňa právě vyhrál počtvrté na Železníkovi

„Tiumen se má dobře, je tlustý stejně jako každou zimu, řekl bych, že nestárne,“ sdělil Váňa, který se stále více angažuje jako funkcionář. Již několik let je předsedou Asocice českých trenérů a jezdců a v následujícím týdnu by měl být zvolen viceprezidentem Jockey clubu České republiky, organizace, která zaštiťuje domácí dostihové dění.

Kromě funkcionaření se Váňa musí věnovat také stájovému osazenstvu, které je početné, navzdory finančním potížím kvůli nevyplaceným dotacím z Itálie. „Máme několik ambiciózních mladých koní, tak to snad bude dobré,“ říká Váňův syn a jezdecká jednička stáje Josef Váňa mladší.

Kromě dalšího vítězství ve Velké pardubické láká Váňu také triumf v nejprestižnějším rovinovém dostihu roku, Českém derby.

„Táta ještě koně pro derby vybírá,“ prozradil Váňa mladší.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud