28. června 2014 • 15:43

Váňa skončil s Tiumenem třetí a asi se vrátí do Velké pardubické

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Žokej Josef Váňa zvládl v pohodě svůj návrat do sedla a je pravděpodobné, že se i letos představí ve Velké pardubické, z které má rekordních osm vítězství. Jednašedesátiletý Váňa dnes v Pardubicích doběhl s Tiumenem třetí v Memoriálu Kamila Kuchovského na 4500 metrů.



"Jestli jsem trošičku zadýchaný, tak proto, že jsem chtěl chytnout Shamana na pásce. Kdybych nezrychlil posledních sto metrů, tak se mi možná ani nezvedl pulz," řekl Váňa České televizi ještě v sedle třináctiletého Tiumena, s kterým ovládl Velkou pardubickou třikrát mezi lety 2009 a 2011. "Ukázal, že je pořád skokan par excellence a mezi mladými koňmi se vůbec neztratí," chválil Váňa hnědáka.

Váňa loni po Velké pardubické, kterou po pádu na začátku cílové rovinky nedokončil, řekl, že s ježděním skončil. Jenomže nyní rozhodnutí změnil. "Partie kolem pasu se mi přestaly líbit, tak jsem začal něco dělat a říkal si, že bych si zkusil zajet jeden dostih," líčil. Znovu proto jezdil na kole, chodil plavat, aby se dostal na potřebnou závodní váhu. Před dostihem ještě musel do sauny.

V dostihu Váňa začal s Tiumenem tradičně ze zadních pozic. V polovině ztráceli několik délek. "Ze začátku to bylo rychlý, že měl Tiumen problém s tempem, ale nakonec v tomhle okamžiku nehraje žádnou roli, jestli předběhl dva, tři nebo čtyři soupeře, ale ukázal, že je na tom pořád dobře," řekl Váňa. Dostih vyhrál nečekaně Goscater s Jaroslavem Myškou, druhá byla Modena s Dušanem Andrésem.

Na otázku, jestli pojede 12. října letošní 124. ročník Velké pardubické s Českou pojišťovnou, Váňa řekl, že nejdříve musí s Tiumenem absolvovat kvalifikaci. Do té mohou nastoupit 23. srpna, nebo 13. září. "Pokud bude Tiumen zdravý, tak zkusíme kvalifikačku a pak Bůh dá, nebo nedá. Pak se uvidí," uvedl Váňa.

Velkou pardubickou vyhrál s legendárním Železníkem v letech 1987, 1988, 1989 a 1991, s Vronským uspěl v roce 1997 a pak třikrát na Tiumenovi.

Váňa skončil s Tiumenem třetí a asi se vrátí do Velké pardubické
Váňa skončil s Tiumenem třetí a asi se vrátí do Velké pardubické

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud