Petr Malík
22. října 2014 • 10:25

One horse show. Český kůň dobyl prestižní dostih v San Siru

Autor: Petr Malík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

San Siro? Není to jen slavný fotbalový stadion dvou milánských klubů. Na sousedící dostihové dráze se prosadil čeký kůň Brog Deas v překážkovém dostihu nejvyšší evropské kategorie grupa 1. „Je to skutečně kanón,“ raduje se trenér Radek Holčák.



Týden po Velké pardubické potvrdil své mimořádné skokové nadání pětiletý Brog Deas reprezentující modrobílé barvy stáje Monte Negro. Podruhé během podzimu vyhrál překážkový dostih nejvyšší evropské kategorie, grupa 1. Šest týdnů po triumfu v severoitalském Meranu se prosadil na San Siru, závodišti v sousedství fotbalového svatostánku.

Letošní sezónu Brog Deas na překážkách začínal v Bratislavě druhým místem v malém regionálním dostihu, ale za půl roku už o něm s respektem hovoří dostihová Evropa.

„Byla to one man show,“ říká s radostí v hlase trenér Radek Holčák, který Brog Dease ve Velkých Karlovicích připravuje. Výrok cílových rozhodčích velmi lehce 6 neukazuje s jakou převahou si Brog Deas doslova smsl na svých soupeřích v ostře sledovaném klání s celkovou dotací 60 tisíc euro (1,65 milionu korun).

VIDEO: Podívejte se na záznam z dostihu

Žokej Jan Faltejsek se jen vezl a kontroloval, aby Brog Deas neudělal chybu. Soupeře nepřipustil k sobě na blíže než dvě délky. Taková suverenita se vidí na mezinárodní scéně výjimečně.

„Zraje jako víno. Teď v Miláně podal lepší výkon než v září v Meranu,“ chválí hvězdu své stáje Holčák. Po premiéře v Bratislavě se Brog Deas na jaře přesunul do Pardubic, kde oslnil vítězstvím ve Zlatém poháru, nejvýznamnější tuzemské klasické steeplechase. Už tehdy Radek Holčák hovořil o tom, že Brog Deas bude výborným koněm. V srpnu sice v Meranu nedokončil, ale následné dvě vítězství jasně ukázala, že vyšla nová překážková hvězda.

„Víte, že nerad plánuju, musíme ho nechat odpočinout. Uvidíme, jak na tom bude na jaře. Má vyděláno více než padesát tisíc euro, a tak u nás mít dostihy nebude. Zkusíme to západně od našich hranic a pokusíme se prolamovat další bariéry,“ trochu nejistě představuje Holčák plány pro rok 2015. Dosavadní výkony ukazují, že by se Brog Deas nemusel ztratit ani ve Francii, zemi dostihům zaslíbené.

Dvě grupová vítězství v Itálii jsou třešničkou na dortu letošní výtečné sezóny Radka Holčáka a stáje Monte Negro. Kromě toho Radek Holčák a majitel Jiří Posád mohli slavit vítězství v derby, v St. Legeru, vytrvaleckém Zlatém poháru a překážkovém Zlatém poháru.

„Brog Deas je skutečně kanón a všechno nám vyšlo, je to parádní sezóna. Je radost mít ve stáji takového koně a takového majitele,“ říká úspěšný trenér Radek Holčák.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud