10. června 2015 • 15:40

Chtěl ho prodat kvůli dluhům. Teď mu kůň vydělal pohádkové bohatství

Autor: Matyáš Komárek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osudový moment. Tak může dostihový nadšenec Ahmed Zayat hodnotit dva roky staré události. Byl v těžké finanční situaci, hrozil mu bankrot.  Aby dluhy umořil, snažil se zpeněžit, co mohl. Mezi věcmi k prodeji byl i hnědák American Pharaoh. Fenomenální hřebec, který  o uplynulém víkendu vyhrál klasickou Trojkorunu, nejprestižnější dostihovou sérii v USA. V aukci se o něj před časem nikdo nepřihlásil, podnikateli tak nyní zajistil pohádkové příjmy ve výši 900 milionů korun.



Klasická Trojkoruna je nejvíce ceněná dostihová trofej v USA. Získá ji kůň, jenž vyhraje tři nejprestižnější dostihy: Kentucky Derby, Preakness Stakes a Belmont Stakes.

Na dva květnové triumfy v sobotu v Belmont Stakes navázal American Pharaoh (Americký Faraón). Stal se prvním koněm po dlouhých 37 letech a teprve dvanáctým v historii, který populární Trojkorunu vyhrál. „Když jsem vstal, myslel jsem, že je to pouze sen, ale není, je to skutečnost! American Pharaoh je teď součást americké historie!“ vyjádřil se Ahmed Zayat na svém twitterovém účtu.

Vítězstvím získal Pharaoh svému majiteli 80 000 USD (1,9 milionů korun) na prize money. Dalších zhruba 25 milionů korun dostane od sponzorů. Celkově už vydělal okolo 100 milionů korun. To ale stále není nic oproti tomu, co Zayet obdržel za Faraónova chovná práva. Za údajných 30 milionů dolarů (720 milionů korun) prodal nárok na odchov šampionových potomků. Skvělý obchod. Ponechal si totiž 25 procent ze zmíněných práv.

Ahmed Zayat je kontroverzní egyptsko-americký podnikatel. Narodil se v Káhiře v ortodoxní židovské rodině. Po vystudování Bostonské univerzity chvíli obchodoval s nemovitostmi, poté se vrátil do Egypta, kde jako investor vstoupil a také vedl firmu obchodující s nápoji. V roce 2002 společnost odkoupil Heineken. Dnes třiapadesátiletý byznysmen ve firmě ještě pár let zůstal, táhlo ho to ovšem zpět do USA k jeho největší vášni. Vrhnul značné investice do koní a spolu se synem založili stáje Zayat.

V roce 2013 ovšem přišly komplikace. Začal soud a podnikatel čelil velkým finančním problémům. Stáje Zayet patřily mezi největší v zemi, ale kvůli nezaplaceným pohledávkám musel vlastník zažádat o ochranu před věřiteli. V soudním procesu vyšlo najevo, že kromě nezaplacených půjček na stáje dlužil stovky tisíc dolarů. Propadl totiž gamblerství a i kvůli tomu musel prodat značnou část svých koní.

Mezi nimi měl být i American Pharaoh, kterého pojmenovala nejmladší Zayetova dcera Ema. Podnikatel si představoval, že za tehdy jednoročního hnědáka vyinkasuje alespoň 1 milion dolarů (24 milionů korun). Na aukci ovšem došlo jen k jedinému příhozu. Za 300 000 dolarů koupil Faraóna Zayetův spolupracovník. Ten měl jasné instrukce. Nenechat koně prodat pod stanovenou cenou.

Nyní si Zayat může gratulovat, jak dobrý tah udělal. V chovu totiž dostihového šampiona čekají další výrazné příjmy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud