Petr Malík
2. listopadu 2016 • 20:38

Dramatické finále dostihové sezony: O dva tituly se porve šest jezdců

Autor: Petr Malík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Východočeská Kolesa hostí v sobotu odpoledne závěrečný dostihový den letošní sezony a dostihy budou mít obrovský náboj, neboť se bude rozhodovat o tom, kdo se stane nejlepších domácím jezdcem na rovinách i na překážkách. V obou odvětvích je situace neobyčejně vyrovnaná.



Na rovině mají Jan Rája a Bauyržan Murzabajev po 40 úspěších a ve prospěch Ráji hraje vyšší počet druhých míst. Ještě vyrovnanější je situace na skocích, kde mají Jaroslav Myška s Janem Kratochvílem dvanáct úspěchů a za nimi Josef Váňa mladší a Lukáš Matuský po jedenácti. V sobotu odpoledne budou odběhnuty čtyři rovinové dostihy a pět překážkových.

Rája s Murzabajevem nenechali nic náhodě a oba se představí ve všech rovinových dostizích. „Rozhodně to není obvyklý dostihový den, chtěl bych to dokázat na starý kolena, mladší jsou ambicióznější a dravější,“ říká čtyřiačtyřicetiletý Jana Rája, útočící na třetí titul v kariéře. První dva vybojoval v letech 2004 a 2005, potom přišla éra Václava Janáčka, dvakrát se prosadil Jaromír Šafář a od roku 2013 vládne kazašský mladík Bauyržan Murzabajev.

Ten se letos stále díval Rájovi na záda, ale po dostizích ve Slušovicích minulý pátek bilanci srovnal. „Nejsem nervózní, už jsem třikrát šampiónem byl. Máme oba stejně, tak budu bojovat, jsou tam určité šance, tak uvidíme, jak to dopadne,“ říká o dvacet let mladší Murzabajev.

Boj kvůli zákazu startu

Zatímco Rája poctivě objížděl všechna domácí závodiště, Murzabajev si často odskočil do ciziny, kde byl také úspěšný. Vítězství si připsal v Německu, Francii, na Slovensku a v Maďarsku. Rája je znám svým tvrdým jezdeckým stylem, a to se mu na podzim stalo osudným.

„Dostal jsem zákaz startu na sobotu 15. října, kde jsem měl jezdit Baratea, Archipenku a Zocka, tři koně, kteří vyhráli. To rozhodlo, že je situace nyní tak vyrovnaná.“

Od 17. září až do minulé soboty 29. října Rája čekal na vítězství a Murzabajev mocně dotahoval. Před závěrečným dnem je jasné, že Murzabajev musí v sobotu vyhrát o dostih víc než Rája. Při stejném počtu vítězství se bude radovat matador Rája.

Drama na překážkách

Ještě dramatičtější je situace na překážkách. Reálně jsou ve hře čtyři jezdci, Jaroslav Myška, Jan Kratochvíl, Josef Váňa mladší a Lukáš Matuský.

První tři už šampiónský titul oslavili, pro Matuského by to byla premiéra. Kratochvíl se v sedle objeví čtyřikrát, zbylá trojice třikrát. Svou roli budou hrát i druhá místa. Nejlépe je na tom Jaroslav Myška, který má 12 vítězství a deset druhých míst.

„Už jsem si myslel, že o šampionát nebudu moci bojovat, když jsme se společně s manželkou dali na trénování, ale šampiónský titul by byl pro nás odměnou, kromě dvou vítězství jsem všechny dosáhl s našimi koňmi,“ říká Myška, pro kterého by to byl již sedmý triumf. V sobotu bude spoléhat na dvojici vlastních koní, Maestro Quercus a Bridgeur, a Mandaloun Boye trenéra Tomáše Hurta.

Obhájce vítězství Jan Kratochvíl byl dlouho mimo přední příčky, až dvě vítězství při závěrečném dostihovém dni v Pardubicích 22. října ho katapultovaly mezi nejlepší.

„Po dvou vítězstvích můžeme opět o šampionátu mluvit,“ řekl v Pardubicích.

Ve Slušovicích se na Myšku dotáhl a nyní bude spoléhat na koně čtyř různých trenérů, Františka Zobala, Lenky Horákové, Čestmíra Olehly a Josefa Váni, u kterého stabilně působí. Josef Váňa mladší bude spoléhat na dva koně od svého otce a jednoho od Martiny Růžičkové. Lukáš Matuský je věrný svému dvornímu trenérovi v České republice, Radku Holčákovi.

Dramatické finále letošní dostihové sezony startuje v Kolesách u Kladrub nad Labem v sobotu v pravé poledne.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud