10. října 2016 • 04:58

Váňa po Velké pardubické: Stříbro mě nezajímá, se*e mě Rabitt Well

Autor: bda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Boj o přízeň voličů i vrchol překážkové sezony na dostihové dráze, takový byl víkend trenéra Josefa Váni. V prvním případě byl úspěšný, bude bojovat o postup do Senátu i ve druhém kole voleb, ale s výsledkem Velké pardubické nebyl spokojen. Radost z druhého a třetího místa Ange Guardiana a Zarifa mu pokazil Rabitt Well, který zůstal hned na startu.



V očích Josefa Váni to při odchodu ze stájí pardubického závodiště bouřilo. „Statistiky pamatují jenom na vítěze. Mě vůbec nezajímá, že jsme byli druzí! Sere mě, že Rabitt Well neodskočil,“ zlobil se Váňa. „Celý rok se s ním člověk piplá a pak to dopadne takhle… To jsou dostihy, co na to mám říct…“

Zatímco čtrnáct koní uhánělo směrem k Velkému Taxisovu příkopu, Josef Váňa mladší se vydal pomalu kolem lesa, aby ho vidělo co nejmíň diváků, zpátky ke stájím. Naplnil se nejhorší možný scénář Váňovy stáje. Rabbit Well, který patřil k favoritům, neodstartoval. Čtyři roky práce celého týmu z Mlýnců a Bohuslavi padly do zapomnění.

Vítěz Velké pardubické Jan Faltejsek: Váňu nejde dohonit
Video se připravuje ...

„Pár metrů stál, jako že je v pohodě. Holt asi půjde do důchodu. Nevím, jestli ještě zkusíme Slušovice na konci října. Je to škoda práce, co je v něm,“ neskrýval Váňa zklamání.

Rabbit Wellovi věřil nejvíc z trojice svých svěřenců. „Vsadil bych na Rabbit Wella,“ odpovídal několik dní před startem Velké pardubické. Stejný kousek jako Rabbit Well předvedl v roce 2000 Hagard s Tomášem Hurtem. Během několika vteřin jsou ambice v prachu. Rabbit Well by mohl startovat ve Velké i za rok, ale Josef Váňa už to vzdává.

„To nemá cenu. Majitel zaplatil přihlášky a startovné, my se s ním celý rok serem a on pak udělá tohle…“

Český žokej Josef Váňa na Velké pardubické
Český žokej Josef Váňa na Velké pardubické

Váňa: Věřil jsem do posledního skoku

Zbylá dvojice Ange Guardian a Zarif se ovšem bila ze všech sil. Josef Bartoš se snažil být se Zarifem blízko čela a Jan Kratochvíl si polepšoval přesně v místech, kde bylo potřeba, ale Charme Look byl včera lepší. Josef Váňa věřil v úspěch do poslední chvíle.

„Samozřejmě jsem věřil do posledního skoku, ale Charme Look byl schopný z toho odskočit a bylo jasné, že vyhrál nejlepší kůň a hotovo.“

Nejvíce Váňu hřál pocit, že přemluvil svého stájového jezdce Jana Kratochvíla, aby se ve Velké vyhoupl do sedla Ange Guardina. „Hlavně mě těší, že jsem Honzovi Kratochvílovi vnutil myšlenku, že kůň, který byl druhý v kvalifikaci, je daleko lepší než nějakej Hegnus. Byl to těžký boj, ale mladí se musí učit celý život. Kdyby jezdil Hegnuse, mohl být šestnáctej.“

Josef Váňa mladší: Theophilos může udělat spoustu radosti
Video se připravuje ...

Jan Kratochvíl své volby po dostihu nelitoval. „Mám neuvěřitelnou sezonu. Jsem rád, že jsem zdravý, že jsem se ve zdraví dožil všech vrcholů, jsem maximálně spokojený,“ hlásil po druhém místě v cíli. Před dvěma týdny vyhrál nejvýznamnější italský překážkový dostih Gran premio.

Devítiletý ryzák Zarif opět potvrdil, že je jedním z nejlepších koní u nás, doběhl třetí, a tak se žokej Josef Bartoš mohl po dostihu usmívat. Sám Váňa nevyloučil, že se za rok do Velké vrátí jako žokej. „Nevylučuju to. Pokud v Senátu nějak extrémně neztloustnu…Deset hodin tam sedět? To vyřešíme, pak vezmeme kolo a pojedeme zpátky do Chyše.“

O místo v Senátu bude Váňa ještě bojovat v druhém kole, už se ale stal členem zastupitelstva Karlovarského kraje. „Dovedu si představit to tam s nima chviličku vydržet. Ale budou to mít se mnou těžký. Já jsem hodně impulzivní člověk,“ usmívá se Váňa.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud