23. června 2017 • 11:10

Theophilos běží kvalifikaci na Velkou pardubickou, povede jej Stromský

Autor: , nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bude to další výrazný krok v dostihovém dobrodružství, které všem zájemcům nabízí společně s legendárním trenérem Josefem Váňou Dostihový klub iSport-Váňa. Na jeho konci by mohla být účast ve Velké pardubické steeplechase. Sedmiletý hnědák Theophilos, vlastněný nejpočetnějším dostihovým syndikátem v zemi, poběží v sobotu druhou kvalifikaci na nejprestižnější překážkový dostih. V Ceně města Pardubic - Memoriálu majora Miloše Svobody (5800 metrů, dotace 400 tisíc korun, 16 hodin) jej povede známý žokej Marek Stromský. Na startu bude deset koní, včetně ostřílených matadorů Universe of Gracie nebo Modeny.



Theophilos na začátku května v Lysé nad Labem suverénně vyhrál Prvomájovou steeplechase. Trenéra Josefa Váňu tím nadchnul a řekl si o šanci v pardubické kvalifikaci. „V Lysé rozhodně neběžel proti špatným koním,“ připomněl Váňa. „Po vítězství v Prvomájové steeplechase byl absolutně v pořádku, absolutně zdravý. Jeho stálá jezdkyně a trenérka by řekly, že na druhý den, jak šel do vody, byl veselý. Což naznačuje, že po dostihu moc unavený nebyl.“

Pavla Váňová, která o sedmiletého hnědáka v Mlýncích na Karlovarsku pečuje, před kvalifikací hlásí, že je kůň v absolutním pořádku. A nažhavený. Minulý týden absolvoval poslední těžší výběhy na kopec Vladař, na překážkách a cvalové dráze už se pak jen pilovaly detaily. „Byl na kolotoči a v pyramidě, teď už žádného šprica nedostane, protože je tvrdo. Půjdeme jen dvě dechovky. A poslední dva dny bude jen kolotoč,“ hlásila trenérka Váňová.

V sedle Theophila bude zkušený žokej Marek Stromský. Jan Kratochvíl, který vyhrál v Lysé nad Labem, v kvalifikaci pojede druhého Váňova koně Wild Danger. U sázkových kanceláří Fortuna a Tipsport mají Theophilos i Wild Danger kurzy na vítězství 5:1. Lépe si v očích bookmakerů stojí pouze Hegnus, pátý z loňské Velké pardubické (4:1), a Goscater (4,5:1). Ten se na dráhu vrací po zranění, ale v loňském roce porazil v kvalifikaci druhého Nikase o propastných 17 délek.

S pardubickými krosy by Theophilos neměl mít problémy. Kromě loňské premiéry, při které na jedné z překážek zahodil jezdce Boekhouta a sám skončil na tribuně mezi diváky, poté v Pardubicích třikrát uspěl. Loňskou sezonu tam zakončil výborným druhým místem v Poplerově memoriálu při Velké pardubické. Otázkou je, jak si poradí s délkou dostihu. Závod na 5800 metrů ještě nešel, jeho dosavadním maximem byl dostih na 4200 metrů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud