24. června 2018 • 18:30

České derby vyhrála klisna, Blessed Kiss přetlačila německou hvězdu

Autor: bda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Závodištěm ve Velké Chuchli zněla česká státní hymna na počest vítězky Českého derby, hnědky Blessed Kiss, připravované ve Velké Chuchli, ale za jejím úspěchem stojí realizační tým z bývalého Sovětského svazu. Trenérem je Rus Igor Endaltsev, majitelem Kazach Yerbol Baizharkinov a v sedle byl rodák z ruského Pjatigorsku Vladimir Panov, který již dlouho působí v Německu.



Pole do cílové roviny zavedl Black Bard, ale záhy ho atakoval německý host Poldi’s Liebling s Francouzem Eddy Hardouinem, záhy se k němu přidala klisna Blessed Kiss a diváci mohli sledovat dramatický souboj, kde měla navrch klisna. O hlavu byla u cílového mezníku o krk dříve než německý hvězdný host.

„Dostih byl hodně nervózní, ale věděl jsem, že klisna má dlouhý speed, proto jsem ji posouval mezi lepší koně, v cílové rovině stále šla a nepřestávala zrychlovat,“ sděloval usměvavý Vladimir Panov. „Soupeře jsem se nedál, klisna šla skutečně velmi dobře.“ Panov tak slaví zisk prvního derby, nejprestižnějšího klasického dostihu v turfovém světě, ve své kariéře. „Vyhrál jsem v Německu grupové dostihy, ale derby je derby, to je něco víc, a je to pro mě poprvé.“

Bleesed Kiss je poměrně temperamentní klisnou, a tak si ani nenechala nasadit věnec s modrou stuhou, tradiční dekoraci derby vítězů. Majitel Baizharkinov na triumf své klisny do Prahy nepřijel, ale široký tým okolo trenéra Endaltseva mohl slavit. „Věřili jsme, že jí distance 2400 metrů vyhovuje. Na minulý start ve Francii je lepší zapomenout, to vůbec nevyšlo,“ svěřil se Endaltsev, který moc emoce nedával najevo. O klisnu se stará ve Velké Chuchli příslušník rozvětveného klanu Koplíků Filip. „Na derby jsme ji speciálně připravovali, chtěli jsme, aby dnes uspěla. Je poměrně citlivá na přípravu, někdy si prosadí svoji, jindy jí musím domluvit.“

Endaltsev se svými svěřenci na českých drahách příliš často nestartuje, preferuje francouzské dráhy. Blessed Kiss je v současnosti jediným koněm, který může startovat na českých drahách, a ještě zde nebyla poražena. V Českém derby absolvovala sedmý start v kariéře, pětkrát startovala ve Francii, kde je jejím maximem čtvrté místo, ale v Česku září.

Koncem dubna zdemolovala konkurenci v Karlových Varech téměř o pět délek a dnes si poradila se i s německým hostem. Tuzemskou konkurenci za sebou nechala o více než dvě délky. Blessed Kiss je teprve čtvrtou klisnou, která České derby od roku 1993 vyhrála, předchůdkyně byly velké osobnosti, Nora Jeane, Ohne Sorge a Ready for Life.

Jeden z nejlepších německých trenérů Andreas Wöhler dorazil se svým svěřencem do Českého derby popáté, ale stále na vítězství čeká. Podruhé si z Prahy odváží druhé místo. „Že jsem trenéra Wöhlera porazil to nevadí, on to bude brát sportovně, je to profesionál,“ doplnil spokojený vítězný žokej. Repete dramatického souboje by se mělo odehrát za tři týdny v Bratislavě při Slovenském derby, kam by oba podle slov realizačních týmů měli zamířit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud