Zdeněk Janda
5. prosince 2023 • 10:05

Nožní kulomet! Keprtová udivuje rychlostí, má ráda Soukalovou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE SINGAPURU | Hlavní poznávací znamení? Extrémně hbité nohy. Její frekvence a zrychlení jsou světovým unikátem. Až české florbalistky nastoupí na šampionátu proti Slovenkám (od 12 hodin), schválně se na ni zaměřte. Univerzálka Vanessa Rebecca Keprtová, která je schopná zastat jakoukoliv pozici, je mimořádně mrštná. „Je za tím dost tréninku,“ usmívá se drobná florbalistka, jejíž maminka působí jako mezinárodní biatlonová rozhodčí. A sama obdivuje Gabrielu Soukalovou.



Vážně hrozilo, že ji poranění do Singapuru nepustí. Nakonec se ale jednadvacetiletá Keprtová dala dohromady, takže i fanoušci v asijském městském státě mohou sledovat její nožní kulomet.

„V tomto směru je neskutečně rychlostně vybavená,“ chválí ji také Jaroslav Berka, trenér mužské reprezentace, jenž má na Českém florbalu na starost všechny reprezentace. Takže i on je přímo v Singapuru.

Rychlost je v současné době klíčovým faktorem nejenom ve florbalu. Ale napříč sporty.

Hlavně proto je tahle talentovaná hráčka ze sportovní rodiny velkým příslibem do budoucnosti. Může být jednou z největších hvězd. Nejenom českého, ale i světového florbalu. Právě díky své rychlostní výbavě.

„Moc si toho vážím, ale je za tím tvrdá práce a roky letní přípravy. Těžím z toho pořád, je to jedna z mých předností,“ říká Keprtová, jejíž dva bráchové rovněž hrají florbal. Radim Křenek býval oporou Sparty, teď hraje za Českou Lípu.

Rychlost ovšem dokáže skloubit s technikou. Navíc je univerzálkou, zaujme jakýkoliv post. Přesně vystihuje moderní trendy. Že se napříč sporty mažou obvyklá schémata o tom, kdo je útočník, kdo obránce.

Keprtová má rychlost v genetické výbavě, ovšem musí na ni neustále pracovat. „Samozřejmě jsem hodně v posilovně, dělám klasické cviky jako dřepy, mrtvý tah s většími váhami. Potom výskoky. No a běhání, běhání, běhání,“ usmívá se reprezentantka, která v roce 2019 získala na juniorském šampionátu bronz. Tentokrát má políčeno ještě na cennější trumf mezi seniorkami.

Aktuálně působí ve Švédsku, takže se může v elitní lize dál posouvat. Má tam i přítele, rovněž florbalistu. Po jedné sezoně v Rönnby se v létě stěhovala do Mory.

„Důvodem bylo víc herního vytížení i životní stránka. Mora zajistila, abych mohla studovat švédštinu a naučit se víc jazyk. Mám v týmu jinou pozici, i když to teď ovlivnilo zranění. Jinak hraju víc, což mě může posunout,“ hlásí.

Se svým švédským přítelem může mluvit i v jeho rodném jazyce. „Bavíme se převážně anglicky, ale snažíme se i trochu švédsky. I když to je docela těžký,“ říká. A jenom se široce usměje při zmínce, jestli se přítel učí česky…

Její maminka působí jako biatlonová rozhodčí. Takže v únoru nebude chybět v Novém Městě na Moravě, kde se uskuteční světový šampionát.

„Buď hlídá na střelnici, nebo dojezdové časy, případně rozdává čipy,“ popisuje talentovaná univerzálka, která na biatlonové závody dřív také často chodila.

„Jsem biatlonová fanynka, měla jsem moc ráda Gábinu Soukalovou. Ráda na to koukám v televizi,“ popisuje.

Teď má však v hlavě jiný sport. Na mistrovství v Singapuru má velké ambice. A to i přesto, že v pondělí tým prohrál se Švédkami. Cíl je jednoznačný. Vrátit jim to ve finále…

„Určitě je to náš velký cíl,“ neskrývá rychlonohá raketa velká očekávání.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud