2. června 2020 • 21:19

Nadvláda krále Jendrišáka je u konce! Neuvěřitelné, žasne jeho přemožitel

Autor: mms
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když ho loni poosmé vyhlásili nejlepším tuzemským hráčem, deník Sport psal: Český šoubyznys má Karla Gotta a český florbal Matěje Jendrišáka. Jeho dlouhá vláda v anketě Florbalista sezony skončila, vyhrál boleslavský útočník Jiří Curney. Že by daň za Jendrišákovu vzpouru proti reprezentačnímu trenérovi? I v ženské kategorii je všechno jinak, čtyřnásobnou vítězku Elišku Krupnovou poprvé vystřídala Denisa Ratajová.



Ležérně se opíral o kulatý stolek na vysoké noze a vyprávěl: „Být osmkrát českým Florbalistou sezony? Je to nad všechna moje očekávání, na tohle bych třeba v osmnácti ani nepomyslel.“ Takhle mluvil Matěj Jendrišák před rokem v suterénním baru O2 areny, když posunul vlastní rekord v tradiční florbalové anketě.

V úterý večer byl sesazen.

Z trůnu, který se zdál být tolik pevný.

Bývalému reprezentačnímu kapitánovi letos nestačila jeho obvyklá pozice nejproduktivnějšího Čecha švédské Superligy, nejlepší florbalové soutěže na světě, s Linköpingem byl sedmý. Jendrišáka přeskočil jeho někdejší kumpán z národního týmu Jiří Curney, jenž v anketě prolomil dlouhé prokletí druhých a třetích míst.

„Porazit Matěje je pro mě neuvěřitelné. Nečekal jsem, že to někdy můžu vyhrát, vážím si toho,“ vzkázal Curney prostřednictvím tiskové zprávy. Jako spousta dalších podobných akcí se ani Florbalista sezony nevyhlašoval v klasické podobě se slavnostním ceremoniálem, výsledky se dostaly do světa z vysílání České televize.

Pracant Curney je důstojným nástupcem Jendrišáka: vyhrál kanadské bodování české Superligy a postrčil Boleslav k prvnímu místu po základní části. Víc pandemie koronaviru nedovolila.

A Jendrišák? U hlasujících mu mohlo uškodit povstání proti trenérovi reprezentace Petrimu Kettunenovi. Pokud jste žhavou kauzu nesledovali, vězte, že se Jendrišák loni v prosinci na protest proti metodám a systému finského kouče vzdal národního týmu a další hráči ho následovali. Rezignovali i oba čeští Kettunenovi asistenti Pavel Brus s Milanem Fridrichem.

Zimní kvalifikaci na mistrovství světa vynechalo několik českých hvězd včetně Curneyho. Český florbal Kettunena podržel a oslabená reprezentace bez problémů postoupila na šampionát, který by se měl hrát před Vánoci v Helsinkách.

A ještě k dámám: Florbalistkou sezony je poprvé v životě útočnice Denisa Ratajová, jež utnula čtyřletou vítěznou šňůru Elišky Krupnové, svojí parťačky z reprezentace i švédského Pixba. Ratajová je národní královnou zaslouženě, v lize stihla o šest bodů víc než Krupnová a na loňském mistrovství světa se dostala do All Star týmu turnaje.

Výsledky anket:

Florbalista sezony: 1. Jiří Curney (Mladá Boleslav), 2. Matěj Jendrišák (Linköping/Švédsko), 3. Marek Beneš (Pixbo/Švédsko).

Florbalistka sezony: 1. Denisa Ratajová, 2. Eliška Krupnová (obě Pixbo/Švédsko), 3. Martina Řepková (Chodov).

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud