Jan Denemark
1. února 2022 • 13:45

Langer dál ohromuje nejlepší ligu: vymetené pavučinky a čtyři góly!

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už neplatí, že se v nejlepší florbalové soutěži Češi ohřejí maximálně na sezonu a působí trochu jako atrakce. V dresu Linköpingu působí dlouho jako kapitán Matěj Jendrišák a především on pomohl náhled na tuzemský florbal na severu změnit. Zatímco Jendrišák byl králem, nyní předává žezlo princi. Princi Filipu Langerovi. Dvacetiletý mladík bere SSL útokem, v pondělní dohrávce nasázel čtyři branky a je čtvrtým nejlepším střelcem ligy.



Za dvacet let svého života toho stihl poměrně dost. Zvládl ovládnout juniorskou soutěž v dresu Tatranu, pak pomohl juniorské reprezentaci k největšímu úspěchu českého florbalu v dějinách, kdy mladíci poprvé brali zlato na mistrovství světa. A před pár týdny vystřelil seniorské reprezentaci bronz na světovém šampionátu v prodloužení proti Švýcarsku. Nyní se pomalu, ale s klidnou jistotou, řadí mezi největší jména florbalu na světě. Zatímco předchozí úspěchy se týkaly krátkodobých reprezentačních akcí, ve švédské elitní soutěži prokazuje schopnosti dlouhodobě.

V pondělním duelu proti Thorengruppenu pomohl čtyřmi brankami k výhře 11:5 pro svůj Kalmarsund. „Poslední dva mé góly byly i o tom, že soupeř už otevřel hru, ale je pravda, že jsem je trefil docela slušně, povedlo se mi vymést pavučinky. První gól byl takový typický švédský z brejku, kterých tady padá nejvíce. A druhý gól vypracovala super pohybem celá lajna,“ vykládal po utkání.

Díky vítězství má momentálně Kalmarsund 30 bodů, z osmé pozice tabulky ale ztrácí na vedoucí Storvretu pouze pět bodů, což ve tříbodovém systému švédské ligy svědčí o obrovské vyrovnanosti. Kalmarsund na severu Švédska proti přímému konkurentovi o místo ve vyřazovací části dominoval i navzdory třídennímu cestování k utkání. „Hráli jsme poprvé ve změněných lajnách, neměli jsme spolu ani jeden trénink, ale zase jsme díky dlouhému cestování měli dlouhou přípravu u videa,” vypráví útočník.

„Zápasy jsou tady naprosto skvělé v tom, že se člověk musí na každý stoprocentně připravit. Když to řeknu blbě, tak si tady nejde proti nikomu odfrknout. Tlak na výsledek je tady obrovský, ale svým způsobem je zábava se s tím popasovat a přijmout výzvu, že se hraje každé kolo o play off,” pokračuje Langer.

Svým výkonem se přiblížil čelu soutěže z hlediska osobních statistik. Nyní mu patří jedenácté místo a v tabulce střelců je dokonce čtvrtý. V historii švédské soutěže se na podobná čísla dokázali z Čechů dostat pouze zmíněný Jendrišák a před dvěma lety forvard Marek Beneš v dresu Pixba. Ani jednomu se to však nepodařilo v tak mladém věku. Přichází tak doba Langrova. Zatímco dvaatřicetiletý Jendrišák byl symbolem přechozí dekády a tehdejší jasnou florbalovou jedničkou, nyní je číslem jedna střelec Kalmarsundu. A to jak v mezinárodní sféře, tak v reprezentaci.

Bodování Čechů v SSL:
Filip Langer (Kalmarsund) 31 22+9)
Matěj Jendrišák (Linköping) 15 4+11)
Josef Rýpar (Linköping) 6 3+3)

Nejlepší střelci SSL:
Felix Lanver (Pixbo) 27
Axel Hjälm (Thorengruppen) 27
Alexander Galante Carlström (Falun) 25
Filip Langer (Kalmarsund) 22

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud