27. září 2023 • 15:25

54:0? Ani omylem. Butchis umlčel kritiku a šokoval Klokany, bere první body

Autor: ham
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenhle příběh se vyplatí sledovat, Butchis znovu překvapili celou florbalovou veřejnost, když v nedělním duelu na půdě pražské UNYP arény přetlačili favorizované Bohemians poměrem 7:6 po prodloužení. Štika posledních let si tak připisuje další cenný skalp, který navíc několikrát muselo potvrdit i video. Navzdory kritice tak Pražané zapsali první ligové body v klubové historii. 



Na rozjezd nic jednoduchého, museli si asi říkat v táboře zbrusu nového superligového učastníka pražského Butchisu. V prvním kole vysoká domácí porážka 3:12 od vítkovických vicemistrů, ve druhém těsná prohra 4:6 při výjezdu do Ostravy a napotřetí obhájce pohárové trofeje Bohemians. Pro svěřence trenéra Jana Zahalky rozhodně nelehký úkol. 

Ve třetím kole však nováček dost možná využil náročného programu Bohemky, která ještě o víkendu bojovala v Poháru mistrů ve Švýcarsku proti Wileru (prohra 6:3 po prodl.) a v týdnu měla navíc dohrávku s Karlovými Vary (výhra 14:9). Šance na bodový zisk tak pro florbalový kmen malinko vzrostla. Pokud však někdo před utkáním, které nový tým v Superlize zřejmě po vzoru pražského fotbalového derby nazval možná trochu nešťastně „Derby pražských B“, tipoval výhru červenočerných, sluší se mu za jeho odvážnou predikci pogratulovat. 

Na druhé straně však byly i kritické hlasy, jedním z nich byl i expert Oliver Gold, který v podcastu platformy florbal.cz pronesl: „Nevím, proč stále čekáme na zúžení Superligy, možná se čeká na to, až Bohemka nasází Butchisu 54:0 jako v ženské kvalifikaci na MS,“ nebral si servítky na účet nováčka a zároveň hodnotil adekvátnost počtu účastníků hrajících mezi florbalovou elitou. 

Hráči tak i díky jeho prohlášení měli o motivaci navíc postaráno a jistě chtěli ukázat, že mezi nejlepší čtrnáctku týmů patří. Tuto nelichotivou predikci odmítli už po čtyřech minutách, kdy otevřel skóre Jan Waldhauser. Butchis se pak dostal až do vedení 3:1 zásluhou velmi aktivního obránce Matyáše Kaliny. Bohemka však přeskupila zbytky sil a dokázala utkání vyrovnat, a poté i otočit ve svůj prospěch. Za stavu 5:4 pro Klokany se ale znovu o slovo přihlásil Kalina a vyrovnávací brankou na 5:5 zkompletoval hattrick. 

„Myslím, že jsme dnes zvítězili díky poctivé obraně a o extra motivaci se pro nás postaral expert Oliver Gold, který v podcastu florbal.cz říkal, že s Bohemkou dostaneme 54:0,“ nechal se po utkání slyšet hrdina hostů a hráč zápasu Kalina. 

Drama však vrcholilo v závěrečných minutách. Po vysoké holi před brankou Butchis se charizmatický kouč Bohemians Michal Jedlička dožadoval kontroly u videa, která měla vyústit v následné trestné střílení. Rozhodčí nakonec nájezd neodpískali a Jedličkův tým tak dostal dvě minuty za zdržování hry, dvouminutový trest však dostal i autor inkriminovaného zákroku na straně Butchis. Oba soupeři se v základní hrací době nakonec zastavili na skóre 6:6 a rozhodnout tak muselo prodloužení.

„Nezvládli jsme to, bohužel se nedá nic dělat. Pro nás ztráta dvou bodů, nevím co víc k tomu říct," trousil po utkání zklamaně lodivod Klokanů Michal Jedlička. 

Po minutce přidaného času navíc unikl po pravém křídle Erik Papež, který byl v předbrankovém prostoru sražen Gajdošem. Prvotní verdikt rozhodčího zněl jasně: Hrajte dál! Poté však trenérskou výzvu využil i Zahalka a tentokrát mu sudí Štengl a Šedivý dali za pravdu a nájezd skutečně odpískali. 

S trestným střílením si mazácky a s trochou štěstí poradil kanonýr hostů Jakub Černý a přisoudil tak svému klubu historicky první body do ligové tabulky. Zároveň také poslal vzkaz právě bývalému hráči Královských Vinohrad Goldovi, když při oslavě proměněného nájezdu postupně ukázal na prstech jím „predikované skóre" 54:0.

Butchis tak získal premiérové dva body po 7:6 v prodloužení. V tabulce mu patří 12. pozice a už ve čtvrtek od 17:30 se utká v další pražském derby se Sokolem Královské Vinohrady.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud