Adam Lacek
15. března 2018 • 16:02

Futsalové derby v play off! K pikantní sérii dopomohly i kontumace Sparty

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový vrchol sice přijde až v sobotu. Už o den dříve se ovšem rozjede pikantní čtvrtfinálová série VARTA futsal ligy mezi Spartou a Slavií. „Těšíme se, slávisti se těší taky. Takhle na start play off to je celkem zajímavý čtvrtfinále,“ říká před soubojem největších rivalů Jaromír Blažek, bývalý fotbalový brankář a nyní marketingový ředitel futsalové Sparty. Série ještě nezačala a mezi oběma tábory to už jiskří. Na vině jsou tři kontumované zápasy pro Spartu.



Duel velkých rivalů už má za sebou jednu zajímavou předehru. Diplomatickou. Kvůli neoprávněnému startu hráčů s občanstvím mimo Evropskou unii totiž byly v závěru základní části Spartě kontumovány tři zápasy a ty právě zamíchaly tabulkou tak, že obě pražská „S“ na sebe narazí už ve čtvrtfinále.

Kontumace, kvůli kterým Sparta spadla z druhého místa na třetí, proběhly na začátku března. Problém byl s Brazilci Wildem a Lucasem, u kterých pražský klub v zápasech na začátku sezony uvedl, že jde o Španěly. „Neudělali jsme to vědomě, rozhodně ne s takovým hráčem jako je Wilde, to by si nedovolil nikdo,“ vysvětluje Blažek, který do vedení futsalové Sparty přišel před sezonou. „Trest jsme akceptovali,“ doplnil.

Jak se později ukázalo, klubu slavného jména hrozilo dokonce úplné vyloučení ze soutěže! U Azema Brahimiho ale nakonec bylo zjištěno, že vlastní albánský pas. A Albánie je brána jako země ucházející se o místo v Evropské unii.

Sparta je sice na vině, ale rozhodně ne sama. Bordel v papírech a pravidlech mají i na futsalovém sekretariátu. „Můžeme se jen dohadovat, proč to bylo řešený až teď. Došel asi nějakej podnět od někoho nebo odněkud, to si netroufnu říct ani na někoho ukázat. Ale myslím si, že pokavaď by bylo všechno v pořádku na svazu, tak by k tomuhle ani třeba nedošlo,“ zmiňuje Blažek.

Sparta? Nespekulovali jsme, zní ze Slavie

Slavia jakékoliv nařčení, že kontumace přišly na jejich popud, a že se tím chtěla Spartě vyhnout ve čtvrtfinále, rázně odmítá. „Kdybychom chtěli spekulovat, mohli jsme si vybrat jiného soupeře. Jenže my nespekulujeme, nikdy jsme nespekulovali, a nikdy taky spekulovat nebudeme. Do zápasu s Helasem jsme šli naplno, bez postranních úmyslů,“ říká k situaci předseda Slavie Daniel Kolman pro oficiální stránky klubu. Zároveň se vrátil k závěrečnému duelu základní části proti Brnu, který Slavia vyhrála 4:0.

„Již na podzim 2017 jsem na základě požadavků ligových klubů žádal o transparentní zveřejnění seznamu zahraničních hráčů působících v naší lize, s ujasněním toho, jaké je jejich občanství. Je tedy jasné, že na podzim Slavia rozhodně nemohla předjímat, s kým bude v březnu hrát play off. Navíc jsme se Spartě jednoduše vyhnout mohli,“ dodává předseda Slavie, který je zároveň zástupcem ligových klubů na půdě Komise futsalu.

Ve dvou vzájemných zápasech v základní části vyhrál každý tým jednou. Prosincový duel Sparta ztratila v závěru a prohrála 1:2. Utkání na začátku sezony pak sice vyhrála 5:3, zápas byl ale kontumován ve prospěch Slavie. „Že je to Sparta? Jedině dobře z mnoha úhlů pohledu. Budou to atraktivní zápasy, plné haly diváků,“ připomíná Kolman atraktivitu pražského derby.

I vzájemné duely v předešlých sezonách byly dost vyrovnané, výhry si střídaly týmy téměř pravidelně. „My se ale nebojíme žádného ze soupeřů, věříme si na každého z nich a do čtvrtfinále jdeme s cílem postoupit dál. Ani vloni jsme nebyli favorit a přesto jsme z pátého místa hráli finále,“ upozorňuje slávistický předseda na povedené loňské tažení.

Blažek: význam derby jsem už vysvětlovat nemusel

Futsalové derby v play off proběhne vůbec poprvé v historii. Favoritem je Sparta, která má v kádru hned několik zahraničních opor. Na tiskové konferenci před sezonou Blažek zmiňoval, že hráčům musel vysvětlovat význam zápasů proti Slavii. „Vysvětloval jsem jim, že je to největší zápas, jak ve fotbale, tak i v jiných sportech. Sparta proti Slavii, to je boj o Prahu.“

Nyní už prý bývalý reprezentant nemusel nic říkat. „Kluci jsou tady už delší dobu, takže chápou o co go,“ zmiňuje Blažek. „Potřebovali bychom, aby přišlo hodně lidí a aby viděli dobrej futsal a s vítězným koncem pro nás,“ přeje si.

Zajímavou symboliku má start série i z pohledu velkého fotbalového derby, které je na programu v sobotu, tedy mezi prvním a druhým duelem čtvrtfinále. „Máme na to trochu štěstí. Když jsme začínali sezonu v září, tak se naše derby sešlo také úplně na stejný víkend,“ usmívá se Blažek. A jak si myslí, že sobotní bitva dopadne? „Derby se netipuje. Budu mít přání, aby Sparta vyhrála a ještě se vrátila do souboje o nějaké slušné umístění v lize.“

Sám Blažek musel své působení ve Spartě v zimě na čas omezit, jelikož se stal trenérem brankářů ve fotbalové Mladé Boleslavi. „Oboje jsem nezvládal. Dělal jsem jenom úplně základní věci, nějaké objednávky pití, které šli přese mě. Jinak jsem ale nestíhal, i některé zápasy mi vypadly.“ Po konci Dušana Uhrina mladšího se ovšem musel pakovat i on. „Teď už mám futsal zase jako prioritu. Jdeme do play off naplno a uvidíme, co se z toho urodí,“ myslí odhodlaně.

Jasným cílem pro Spartu zůstává titul. A to i přesto, že v sezoně s největším favoritem z Chrudimi třikrát prohráli (dvakrát v lize, jednou v poháru). „Jsme někde jinde, než třeba před Novým rokem. To jsme si ověřili teď v předposledním kole, kdy jsme hráli v Chrudimi (prohra 0:3). Jsme na tom trošku jinak, vyrovnáme se jim fyzicky, silově, a co se týče futsalových dovedností, tak jsme na tom taky dobře. Musí z nás mít trochu obavu,“ říká bývalý brankář.

Chrudim je ale ještě daleko, nyní před Spartou stojí jiná výzva. Start čtvrtfinálové série mezi Spartou a Slavií můžete v pátek 16. března sledovat v ONLINE přenosu na iSport.cz.

Čtvrtfinále play off VARTA futsal ligy:
Chrudim (1.) - Helas Brno (8.)
Plzeň (2.) - Teplice (7.)
Sparta (3.) - Slavia (6.)
Litoměřice (4.) - Vysoké Mýto (5.)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud