Michal Koštuřík
10. června 2009 • 16:15

"Hříšník" Galia: Pil jsem nápoj na hubnutí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Elitní brankář českých házenkářů Martin Galia se už několik týdnů utápí v nejistotě. Teď už alespoň ví, z čeho jeho pozitivní dopingový test pochází: "Pil jsem nápoj na hubnutí," říká. Teď čeká na trest, který rozhodne i tom, jestli může nastoupit ve středečním kvalifikačním zápase proti Portugalsku.



Právník jej uklidňuje, že mu za užití zakázané látky octopamin hrozí maximálně zákaz startu na šest týdnů. „To by mi zachránilo kariéru," uvědomuje si gólman, který si každé ráno míchal manželčin drink na hubnutí a posílení svalstva.

Martine, jak jste na to přišli?
„Odevzdal jsem všechny možné prášky a léky, které jsem užíval. A pořád se nemohlo přijít na to, kde se ta látka v mém těle vzala. Pak mého právníka napadlo, co vlastně piju. Chtěl napsat seznam. To tam mám dát ty minerálky a vodu? říkal jsem si. Nakonec se přišlo na to, že octopamin je obsažený v nápoji, který měla manželka z Ameriky. Právník si najel na Google a za chvilku měl jasno. Je dobře, že se nám to podařilo zdůvodnit."

Proč jste to pil?
„Jde o vitaminový nápoj pro fitness, který je v Americe běžný. Žena jej dostala jako dárek. Každé ráno jsem zvyklý brát nějaké vitaminy. Céčko a tak. Dělal jsem si taky tento nápoj. Nalil jsem sáček do vody a vypil to. Vůbec mě nenapadlo, co to může způsobit. V Americe je octopamin zakázaná látka, která pomáhá s redukcí váhy. Působí jako stimulant."

Dnes byste se měl dozvědět, jaký dostanete trest. Prý možná vyváznete jen s napomenutím
„Doufám, že budu moct proti Portugalsku nastoupit. Ale i kdybych nesměl hrát šest týdnů, tak to beru. Kluci by zvládli konec kvalifikace i beze mě. Tento případ mě naučil myslet pozitivně. Ze začátku jsem si připouštěl, že budu muset s házenou skončit. Nebyla to sranda. Dá se říct, že jsem trošku pošpinil své jméno i klub, který do mě investoval. Ale všichni mi věřili, že se to stalo nedopatřením. S žádnou negativní reakcí jsem se za celou dobu nesetkal. To mě potěšilo."

Vaše provinění bude po německém svazu řešit také mezinárodní dopingová organizace WADA. Toho se nebojíte?
„Vím, že bude posuzovat, jestli je trest dostatečný. Já doufám, že vyváznu s napomenutím."

Pokud se dnes dozvíte, že nesmíte nastoupit, zůstanete s týmem?
„Určitě. Zápas s Portugalskem budu sledovat. Po něm bych jel domů. A přijel bych na poslední domácí utkání s Lotyšskem."

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud