15. srpna 2018 • 13:14

Brabec skončil čtvrtý v MS v dálkových rallye. Žiju teď dakarem, říká

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český motocyklista Jan Brabec překvapil výborným 4. místem ve Světovém šampionátu dálkových rally. Jezdci stáje Big Shock Racing, který se přes 20 let své závodní kariéry věnoval motokrosu, se už ve druhé sezóně jeho působení v dálkových závodech podařilo vybojovat cennou 4. pozici v kategorii Bajas. Jen 2 body přitom ztratil na 3. místo. Za sebou nechal ostřílené profesionály i tovární jezdce. Skvělý výsledek Brabec vybojoval navzdory zmeškanému závodu v Dubaji, kdy mu start znemožnilo zranění klíční kosti.



Když tento týden FIM (Mezinárodní federace motocyklistů) zveřejnila celkové výsledky letošní sezóny Světového poháru dálkových rally, měl Jan Brabec další důvod k oslavě. Rodákze Nosislavi u Brna se pořadím šampionátu úspěšně prohnal na těžké a hůře ovladatelné dakarské motorce, přesto nechal většinu soupeřů na enduru za sebou, a zaparkoval na obdivuhodné 4. pozici.

Věčně dobře naložený závodník se však v první řadě připravuje na lednový Dakar, proto i svou účast v ostatních závodech podřizuje důkladnému tréninku. „Závody jezdím na dakarce, abych se s ní lépe sžil, piluji navigaci, učím se soustředit na několikahodinovou jízdu. I mimo závody trénuji 5 dní v týdnu. V posilovně hlavně silovou vytrvalost, na motorce koordinaci,“ říká sám.

Obratem také vysvětlil, proč mu dálkové rallye tolik učarovaly. „Umístění příliš neprožívám. V dálkových závodech se stále rozhlížím. Je to moje druhá sezona. Ale čtvrté místo potěšilo a musím přiznat, že Dakar mi dodal novou chuť zase závodit. Baví mě pestrost trati, krajina, která se pokaždé mění, našel jsem tu nové kamarády a novou motivaci. S motokrosem se pomalu loučím. Žiju teď Dakarem.“

Brabec by možná dosáhl v pořadí evropského šampionátu ještě výše, nebýt smolného pádu a zlomené klíční kosti, která mu překazila start v úvodním závodu v Dubaji. „Po letošním Dakaru jsem si nechal vytáhnout železa, která mi držela klíční kost po zranění a operaci podstoupené před 4 lety. Co čert nechtěl, na prvním zcela decentním tréninku jsem spadnul tak nešikovně, že jsem si ji znovu zlomil. Železa šla zpět do ramene a já propásl Dubaj,“ popisuje pětatřicetiletý závodník

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud