12. ledna 2022 • 19:05

Velké problémy Lopraise i Prokopa na Dakaru, Michek a Macík si polepšili

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

V 10. etapě Rallye Dakar skončily šance Martina Prokopa a Aleše Lopraise na úspěch v letošním ročníku slavné soutěže. Lopraise, který byl před dnešním dnem čtvrtý v kategorii kamionů, zastavily technické problémy krátce po startu měřeného úseku. Dosud celkově osmého Prokopa za polovinou rychlostní zkoušky zastavila porucha převodovky a etapu nedokončí. Mezi motocyklisty zajel Martin Michek desátý čas a posunul se na 18. místo průběžného pořadí. Zdeněk Tůma na čtyřkolce je již celkově čtvrtý. Na pozici nejlepší české posádky mezi kamiony se posunul dnes šestý Martin Macík, jenž je průběžně osmý.



Loprais se po devíti odjetých etapách držel za trojicí továrních kamazů. Dnes se mu stal osudným skok na duně. „Jeli jsme, co to šlo, ale trošku nás opustilo štěstí. Na relativně malé, střední duně, kterou jsme trochu skočili, ale ne výrazně, nám nevydrželo servo (řízení). Je to pro nás zásadní díl, který s sebou nemáme. Bohužel nemůžeme v poušti zatáčet,“ uvedl Loprais na facebooku s tím, že se snaží najít řešení, jak se dostat do cíle.

Jeho odstoupení využil k posunu Macík, jenž dnes zaostal o 3:46 minuty za nejrychlejším Rusem Dmitrijem Sotnikovem, který si upevnil vedení. Čtvrtý čas zajel Chilan Ignacio Casale závodící v barvách českého týmu Tatra Buggyra Racing.

„Byla to hrozná vypalovačka. Trefili jsme dva stromy, máme rozbité okno, bylo to drsné hned od začátku. Mysleli jsme si, že se snad pojede 140 km/h celou cestu. Bohužel jsme udělali dvě malé chybičky, museli jsme se vracet ke dvěma kontrolním bodům, kde nás předjeli a pak jsme museli jet v prachu a ještě mezi buggynkami. Ale bylo to hezké. Posledních sto kilometrů jsme si zazávodili,“ řekl Macík.

Nejúspěšnější Češi na Dakaru: neznámý emigrant i aspirant na sedmý titul
Video se připravuje ...

Prokop před startem uvedl, že musel nastoupit s antibiotiky, neboť má zánět průdušek. V rychlé etapě, které mu na Dakaru moc nesedí kvůli nižšímu výkonu jeho fordu, se od prvních mezičasů pohyboval ve čtvrté desítce pořadí. Za polovinou ale z výsledků vypadl a tým na sociálních sítích oznámil, že posádka do cíle nedojede. Nakonec se však Prokopovi podařilo vůz zprovoznit a s odstupem téměř pěti hodin za nejlepšími dojel do cíle měřeného úseku. Ve výsledkové listině se tak propadl do třetí desítky průběžného pořadí.

„Tohle je něco, co na Dakaru nechcete zažívat. Západ slunce a ještě před sebou máte spoustu kilometrů. Za chvilku tma a nás čeká ještě sto kilometrů,“ uvedl Prokop ve videu na sociálních sítích.

S odstupem času popsal problémy s převodovkou. „Bohužel se všechno pokazilo a celoroční práce celého týmu je v háji. Prasklo nám šroubení na převodovce, vytekl nám olej a převodovka se začala zadírat. Byl to v podstatě konec a jediné, co jsme mohli udělat, je povyndat šroubení, opravit a dolejt olej, což trvalo pět hodin. Nevzdali jsme to, chceme dojet, ale výsledek je v háji. Bylo to krásně rozjeté, ale takové jsou závody,“ dodal pilot týmu Benzina Orlen, který je aktuálně 26.

Etapu mezi automobily vyhrál Stéphane Peterhansel z Francie, v čele je i nadále Násir Attíja z Kataru. Druhý Francouz Sébastien Loeb ale jeho náskok snížil i díky dodatečné úterní penalizaci Attíji na 32:40 minuty.

Staronovým lídrem kategorie motocyklů je Adrien van Beveren z Francie, dnes byl nejrychlejší Australan Toby Price. Michek zaostal na 375 km dlouhé rychlostní zkoušce za továrním jezdcem KTM o 7:28 minuty. Novým lídrem je dnes čtvrtý Van Beveren, který využil ztráty Matthiase Walknera z Rakouska, jenž byl o téměř 16 minut pomalejší než Price a klesl na průběžné čtvrté místo.

„Dnešní speciálka byla hodně tvrdá, náročná. Ze začátku velmi rychlá, ale posledních 80 kilometrů stálo za to, protože to bylo v horách. Hodně se bloudilo. Proto jsem zvolil trochu lehčí tempo, abych to všechno trefil. To se snad povedlo, protože jsem dvakrát zajížděl opravdu jen kousek pro kontrolní bod,“ řekl Michek, jenž se v průběžném pořadí posunul o jednu pozici. „Máme dvě etapy do konce, doufám, že vyskočíme ještě trochu dopředu,“ přál si jezdec týmu Orion Moto Racing Group.

Bez dun, ale za to s kamením a s cesty, které vedly přes řečiště nebo kaňony. Pořádně rychlá byla prý středeční etapa. „Hlavně tvrdá a náročná. Posledních 80 kilometrů ale stálo za to, protože to bylo v horách. Hodně se bloudilo. Proto jsem zvolil trochu lehčí tempo, abych to všechno trefil,“ tvrdil Michek, který sebral veškeré waypointy. „Ale dvakrát jsem zajížděl jen kousek pro kontrolní bod, musel jsem se otočit.“

S navigačními pastmi se popral také Milan Engel, jezdec z českého týmu ORION – MRG. Potvrdil, že se v terénu jen tak neztrácí. „Na planinách mě ještě předjížděli lehčí závodníci, v technických pasážích jsem je pak zase dostal zpátky. Zvládl jsem to dobře, konečně jsem spokojený s etapou, jak jsem jí zajel,“ tvrdil Engel, který si pojistil druhé místo v kategorii jezdců bez asistence. „Některé věci musím na motorce vyměnit, zkontroluji šroubky, vyměním filtry. Zítra nás čeká těžká etapa, nemá být tolik kilometrů, ale navigačně velmi složitá. Chtěl bych to zajet hlavně čistě.“

Michek na čelo ztrácí dvě hodiny, Engel více než čtyři. Oba jezdci si přejí na konci Dakarské rallye své pozice udržet, nejlépe však se posunout. „Byl to hodně dobrý den. Museli jsme zavařovat rám na Michkovi motorce, protože prasknul. Pod dohledem komisařů jsme dávali motor pryč, abychom nedostali penalizaci. Vše je hotové, motorka bude na finále Dakaru stoprocentně připravená,“ hlásil Ervín Krajčovič, šéf týmu ORION – Moto Racing Group

Rallye předčasně skončila pro obhájce prvenství Kevina Benavidese, kterého ze hry vyřadila porucha motoru. Třiatřicetiletý Argentinec byl dosud průběžně pátý s odstupem deseti minut na první místo.

Už na čtvrté místo se mezi čtyřkolkami posunul Tůma, jenž zajel pátý čas. K vylepšení celkové pozice mu pomohlo odstoupení Američana Pabla Copettiho, který byl průběžně druhý. V kategorii lehkých prototypů drží sedmé místo Josef Macháček, jenž dnes skončil osmý.

Rallye Dakar - 10. etapa: Vadí ad-Davásir - Biša (759 km celkově/375 km rychlostní zkouška):

Automobily: 1. Peterhansel, Boulanger (Fr./Audi) 2:52:43, 2. Sainz, Cruz (Šp./Audi) -2:06, 3. Terranova, Oliveras (Arg., Šp./Prodrive) -3:59, ...38. Zapletal, Sýkora (ČR, SR/Ford) -29:54.

Průběžné pořadí: 1. N. Attíja, Baumel (Kat., Fr./Toyota) 33:13:37, 2. Loeb, Lurquin (Fr., Belg./Prodrive) -32:40, 3. Rádžhí, Orr (Saúd. Ar., Brit./Toyota) -55:48, ...24. Zapletal, Sýkora -5:56:37.

SSV (buggy): 1. Baciuška, Mena (Lit., Šp./Can-Am) 3:36:55.

Průběžné pořadí: 1. Jones, Gugelmin (USA, Braz./Can-Am) 40:55:24.

Lehké prototypy: 1. Quintero, Zenz (USA, Něm./OT3) 3:22:11, ...8. Macháček, Vyoral (ČR/Can-Am) -27:39.

Průběžné pořadí: 1. López Contardo, Latrach Vinagre (Chile/Can-Am) 39:43:03, ...7. Macháček, Vyoral -6:18:26.

Motocykly: 1. Price (Austr./KTM) 3:05:32, 2. L. Benavides (Arg./Husqvarna) -2:09, 3. Van Beveren (Fr./Yamaha) -3:35, ...10. Michek -7:28, 29. J. Brabec -16:57, 32. Engel (všichni ČR/KTM) -23:40.

Průběžné pořadí: 1. Van Beveren 33:27:06, 2. Sunderland (Brit./KTM) -5:59, 3. P. Quintanilla (Chile/Honda) -6:15, ...18. Michek -1:58:47, 22. J. Brabec -2:14:50, 30. Engel -4:11:29.

Čtyřkolky: 1. Medeiros (Braz./Yamaha) 4:11:04, ...5. Tůma (ČR/Yamaha) -31:08.

Průběžné pořadí: 1. Giroud (Fr./Yamaha) 42:21:01, ...4. Tůma -7:33:56.

Kamiony: 1. Sotnikov 3:14:15, 2. Nikolajev -1:27, 3. Karginov (všichni Rus./Kamaz) -1:49, ...6. Macík (ČR/Iveco) -3:46.

Průběžné pořadí: 1. Sotnikov 35:58:08, 2. Nikolajev -10:18, 3. Šibalov (Rus./Kamaz) -44:27, ...8. Macík -4:33:37.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud