5. června 2011 • 10:58

Mosley zkritizoval návrat Bahrajnu do kalendáře F1

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý šéf Mezinárodní automobilové federace FIA Max Mosley ostře zkritizoval rozhodnutí zařadit Velkou cenu Bahrajnu formule 1 zpět do kalendáře mistrovství světa. Předchůdce současného šéfa Jeana Todta to označil za velkou chybu, která bude stát formuli 1 draho.



"Formule 1 se stává komplicem při tom, k čemu tam (v Bahrajnu) došlo. Bahrajnská vláda ji využije jako nástroj k represím," napsal Mosley v sloupku listu Daily Telegraph.

O znovuzařazení Grand Prix Bahrajnu do kalendáře se rozhodlo v pátek. Závod se pojede 30. října, původně se měl uskutečnit už 13. března, ale kvůli politickým nepokojům v ulicích byl odložen. Protesty proti vládě a královské rodině si v minulých měsících vyžádaly na tři desítky mrtvých.

Teprve 1. června skončil v zemi více než dvouměsíční výjimečný stav, přesto ministerstvo spravedlnosti upozornilo, že úřady ani poté nezmírní tlak na protivládní skupiny. Proti pořádání závodu se nedávno vyjádřila i organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch.

"Vláda Bahrajnu bude chtít vylepšit image země, konáním závodu chce přesvědčit svět, že ty problémy tam byly malé a dočasné," pokračoval Mosley. "To rozhodnutí je chyba, na kterou se nezapomíná, a pokud nebude napravena, přijde to formuli 1 nakonec draho," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud