Jiří Uhlíř
1. října 2012 • 19:00

Případ Hamilton: Pták opouští rodné hnízdo pro lepší motory

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

PĚT DŮVODŮ PŘESTUPU | Přestup roku, který se na první pohled jeví jako nelogický. Lewis Hamilton se stane od příštího roku pilotem Mercedesu. Ale proč? Vždyť v McLarenu útočí na titul šampionátu F1. Vyhrává závody, umisťuje se na stupních vítězů. O těchto příčkách si mohou piloti Mercedesu Nico Rosberg s Michaelem Schumacherem nechat pouze zdát. Server iSport.cz přináší pět důvodů, proč se britský pilot rozhodl opustit tým, ve kterém vyrůstal.



1. Klaustrofobie v McLarenu

Celkem čtrnáct let spolupracuje Lewis Hamilton s McLarenem. Přivedl ho jeho otec Anthony. O talentovaného pilota se s velkou péčí staral Ron Dennis, bývalý šéf britské stáje a výkonný předseda společnosti McLaren Group.

Jenže Hamilton se občas cítil v zajetí těchto dvou mocných postav. Oba mu v podstatě řídili kariéru. Mistr světa z roku 2008 byl jako ve skleníku, dostával klaustrofobii. K pohodě zřejmě nepřispěl ani příchod Jensona Buttona, který si v tichosti tým přebudovával ke svému obrazu.

A tak Hamilton práskl do stolu a „odešel z domova“. Rázně změnil prostředí. „Lewis byl v McLarenu jako ptáček v kleci. Potřeboval tým opustit, aby mohl roztáhnout křídla,“ dodal Damon Hill, bývalý pilot formule 1.

2. Vidina pozice dirigenta

V britské stáji neměl hlavní slovo. Vždycky narazil na šéfa Martina Whitmarshe. To v Mercedesu ho čeká jiná pozice, svobodnější. Hamilton se bude intenzivně podílet na vytváření velkého projektu. Bude se snažit přeměnit „stříbrný šíp“ ve vítězný monopost.

Šéf německého týmu Ross Brawn už naznačil, že Hamiltonovi věří. Z Brita se tak může stát dirigent, podle kterého budou všichni hrát. Přesně v této pozici je Fernando Alonso ve Ferrari.

3. Spolupráce s legendami

Jeho novým šéfem se stane Ross Brawn. Muž, který pomáhal Michaelu Schumacherovi v jeho nejslavnější éře. Muž s geniálními nápady. Vždyť v roce 2009 založil tým BrawnGP, který za pomoci dvojitých difuzorů opanoval sezonu.

Do Brackley přichází také trojnásobný šampion Niki Lauda, ze kterého se stává nevýkonný předseda představenstva Mercedeu AMG F1. Navíc je možné, že u Mercedesu zůstane Schumacher v pozici platného poradce. Unikátní a dokonalá skladba odborníků.

„Lewis měl jasný plán a nemusel jsem ho o ničem přesvědčovat. Ohromně na mě zapůsobil jeho přístup, byl velmi pragmatický a bez emocí,“ prohlásil Lauda. „Myslím, že Hamilton bude s Nico Rosbergem skvěle spolupracovat a navzájem se budou doplňovat.“

4. Více sponzorů

1,8 miliard korun. Tolik by si měl Lewis Hamilton vydělat za tři roky v Mercedesu. Některé zdroje uvádí, že McLaren takovou částku při tahanicích o britského pilota dorovnal. A jak tvrdí šéf Brawn, Hamiton prý do Mercedesu pouze kvůli penězům nepřišel.

„Vyšší plat jsme mu jednoduše nenabídli,“ uvedl Brawn. Přesto si Hamilton určitě přilepší. V McLarenu měl totiž povoleného pouze jednoho sponzora (Reebok).

To v Mercedesu má garantovanou daleko větší volnost, což požadoval manažer Simon Fuller, který kromě Davida Beckhama zastupuje také Hamiltona. A právě z pilota F1 hodlá udělat další světovou superstar.

5. Mercedes – síla motorů

Německá stáj chce vybudovat tým snů. Novou úspěšnou hegemonii, kterou se proslavila značka Ferrari v devadesátých letech minulého století. Hamilton je tím posledním kouskem do skládačky.

Nejlepší pilot v nejlepším monopostu. Taková je vize Mercedesu. Německá stáj se tak s předstihem chystá na technické změny, které mají přijít v roce 2014 v oblasti motorů. Atmosférické osmiválce nahradí turbem přeplňované šestiválce o objemu 1,6 litru.

Co to znamená? Motory budou hrát důležitější roli než v současné sezoně. Mercedes pohonné jednotky vyrábí a dodává je McLarenu. Je více než pravděpodobné, že bude mít od ostatních týmů výhodu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud