Ivo Pospíšil
23. listopadu 2012 • 18:16

VIDEO: Aplaus pro legendu. Brazílie chystá rozlučku Schumacherovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejúspěšnějšího pilota formule 1 všech dob čeká poslední závod v kariéře. GP Brazílie je rozlučkou fenomenálního Michaela Schumachera, který po závěrečném podniku sezony řekne podruhé sbohem. Ač od svého návratu (2010) získal jen jedno pódiové umístění a je mu vyčítáno, že si pošramotil pověst, on ničeho nelituje: „Užil jsem si to,“ prohlásil. Podívejte se na jeho úspěšnou kariéru.



Není to konec, jaký by si zrovna zasloužil. Z posledních šesti závodů nezískal ani bod, od návratu neurval coby sedminásobný šampion ani jedno vítězství a jeho kult neporazitelného giganta drsně utrpěl.

Přesto, až Michael Schumacher po GP Brazílie podruhé odejde z F1, zůstane po něm prázdno.

„Snažil jsem se skončit na vrcholu, ale teď už to moc nešlo. Jsem ale rád, že ta rozlučka přijde, a já se pak vydám vstříc novému životu,“ uvedl Schumacher. „Beru to zatím v pohodě. Pokusím se ze sebe ještě jednou vydat to nejlepší a chci si to užít,“ doplnil německý pilot Mercedesu.

Prý to nebude tak emotivní, jako když před šesti lety končil poprvé, přesto si na svůj poslední závod nechal na helmu napsat vzkaz: „Život je o vášních. Děkuju, že jste se mnou sdíleli tu mou.“

Sedm titulů, jednadevadesát vítězství, osmašedesát pole position, nikdo jiný nemá v kariéře víc. A to není zdaleka vše, v čem Schumacher dosud drží rekord.

„Dodnes si pamatuji to privilegium, jaké to bylo měřit se s Michaelem,“ řekl Fernando Alonso, který v Brazílii pojede o titul. „Michaelovy rekordy tu budou ještě hodně dlouho,“ dodal.

Před třemi lety se však vrátil, chtěl pomoci v rozvoji týmu Mercedes a zkusit získat další úspěchy. Jenže to nebyl šťastný comeback. Dvě sezony se trápil a po letošním nadějném začátku (a třetím místě v GP Evropy) přišel další pád, kdy Mercedes rychlostně zapadl do středu pole.

Když poté v září tým přiznal příchod Lewise Hamiltona, Schumacher pár dní nato ohlásil svůj druhý konec kariéry.

„Stoprocentně si pošramotil pověst. Zvláště u laické veřejnosti, která jen sledovala, že tu a tam zase boural nebo dojel třináctý. Na druhou stranu si z táboru zapřisáhlých odpůrců získal sympatizanty, že se musel naučit sklonit hlavu a prohrávat. To pro něj bylo těžké,“ řekl expert na F1 Pavel Turek.

V Brazílii se mu ovšem místní bouřliví fanoušci chystají grandiózní ovace. Se Schumacherem totiž končí jedna velká kapitola formule 1.

Jaké rekordy drží Michael Schumacher:

7 – titulů mistra světa (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004)
91 – výher v závodech
13 – nejvíce výher v jedné sezoně (2004)
8 – nejvíce výher v jedné Grand Prix (GP Francie – 1994, 1995, 1997, 1998, 2001, 2002, 2004, 2006)
68 – nejvíce pole position
116 – nejvíce startů z první řady
77 – nejvíce nejrychlejších kol
155 – nejvíce pódiových umístění
220 – nejvíce závodů na bodech
40 – vítězství z pole position
22 – vítězství z pole position a nejrychlejší kolo

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud