Jiří Uhlíř
29. května 2013 • 13:08

Aféra ve formuli 1: Mercedes pobouřil soupeře kvůli tajnému testu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jasné porušení pravidel. Tak hovoří týmy formule 1 o kontroverzním činu Mercedesu. Německá stáj po GP Španělska testovala pneumatiky Pirelli se součastným monopostem a piloty Lewisem Hamiltonem a Nico Rosbergem. Na barcelonském okruhu najeli tisíc kilometrů, což je nesporná výhoda. Konkurenční týmy o testu nevěděly a bouří se. Vše prošetřuje FIA.



Stará pravda zní: V paddocku formule 1 se nic neututlá. A už vůbec ne testování monopostů. Po závodě v Barceloně všechny týmy rozebíraly své zázemí, pakovaly součástky a formule. Mercedes však ne. Jako jediný na okruhu zůstal a druhý den Lewis Hamilton a Nico Rosberg zkoušeli pneumatiky Pirelli. Tajně a v soukromí najeli 1000 kilometrů, a to po dobu tří dní!

O testu nevěděl nikdo, až před nedělní GP Monaka informaci zveřejnil Austosport. „Cože, tajný test? Jak to, že o tom nikdo nevěděl,“ zlobil se Christian Horner, šéf stáje Red Bull. Sportovní předpisy totiž nedovolují, aby tým F1 testoval během sezony, a to navíc s aktuálními monoposty, jezdci, na součastném okruhu a s pneumatikami, které budou použity v dalším závodě. Tohle všechno Mercedes porušil.

Obhajoba? „Pirelli nás požádalo, abychom s nimi spolupracovali. Ani to nebylo tak užitečné, protože jsme používali pneumatiky s kódovým označením,“ hájil se Ross Brawn, šéf německé stáje. Obdobný test zrealizovalo Ferrari, kdy v roce 2011 s formulí jezdil Pedro de la Rosa. „Podle našeho názoru Mercedes jasně porušil předpisy. Jsme velmi nespokojení. Když testujeme tři dny, zrychlíme o sekundu. Určitě jim to pomohlo,“ vzkázal Helmut Marko, poradce stáje Red Bull.

Mezinárodní automobilová federace FIA vydala prohlášení, že test může být platný, pokud na něj Pirelli pozvala další týmy. Navíc v tomto případě musí zaznít „jednomyslný“ souhlas všech týmů. Existují zprávy, že výrobce pneumatik rozesílal mailem ostatním pozvánku, test měl být veřejný. „Nevzpomínám si na žádný dopis,“ prohlásil Bob Fernley z Force India. „Ne, nikdo nás neinformoval,“ pokračoval Eric Boullier, šéf Lotusu.

Podle Nikiho Laudy, jednoho ze šéfů Mercedesu, Pirelli pozvalo k testu také Red Bull. „Jenže my byli rychlejší a pozvání přijali,“ dodal legendární pilot F1. „Vsadil jsem se o padesát eur s Helmutem Markem, že trestu unikneme. Nebude to mít pro nás žádné důsledky.“

Už před GP Monaka, kterou vyhrál právě Nico Rosberg, podalo Ferrari a Red Bull na Mercedes protest. V současné chvíli vše prošetřuje FIA. Jenže kdy se všichni dočkají verdiktu? To není jisté… „Neočekávám, že rozhodnutí přijde před závodem v Montrealu. Řekl bych, že kolem GP Velké Británie se bude vědět více,“ snažil se předpovídat Marko, který si přeje podobný test. „Chceme se dostat na stejnou úroveň jako Mercedes. Podívejte, před Monte Carlem se s pneumatikami trápili, v závodě jim odcházely. V Monaku ale s nimi problém neměli. Nebo je nutné Mercedes potrestat.“

Právě zacházení s Pirelli je klíčem v současné F1. Mercedes během testu ve Španělsku mohl také vyzkoušet aerodynamické prvky na svém monopostu, a tím formuli značně zrychlit. Nabraná data mají cenu zlata. „Je to velká výhoda. Vítězství Nico Rosberga ale nechceme zpochybňovat, v Monaku předvedl skvělý výkon,“ upřesnil Marko. Sám pilot Mercedesu nechtěl nic po nedělním závodě komentovat: „Zeptejte se Pirelli, nehodlám se k tomu vyjadřovat.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud