27. června 2013 • 11:09

Webber opustí po sezoně formuli 1, bude jezdit okruhy za Porsche

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Australský pilot mistrovského týmu Red Bull Mark Webber opustí na konci roku po dvanácti sezonách formuli 1. Šestatřicetiletý vítěz devíti Velkých cen bude jezdit závody na okruzích v barvách Porsche, jež chce mimo jiné oživit svou slávu na vytrvalostním podniku 24 hodin Le Mans.



Favoritem na uvolněné místo je podle spekulací tisku Fin Kimi Räikkönen, jemuž letos končí smlouva u Lotusu. Do Red Bullu by se však mohli posunout i jezdci sesterské stáje Toro Rosso Daniel Ricciardo nebo Jean-Eric Vergne.

Webber působí ve světě F1 od roku 2000. Nejprve dva roky jako testovací pilot a od roku 2002 jako soutěžní jezdec. Jeho prvním angažmá bylo Minardi, poté jezdil za Jaguar a Williams a od roku 2007 za Red Bull.

Týmu s rakouskou licencích pomohl v uplynulých třech sezonách k triumfu v Poháru konstruktérů. Zažíval však také místy bouřlivé partnerství se Sebastianem Vettelem, jenž získal tři tituly mistra světa a Webber měl často pocit, že týmoví šéfové Němce až příliš protěžují.

Ve zbytku sezony ještě může vysoký Australan rozšířit svou bilanci devíti vyhraných Grand Prix, 36 umístění na stupních vítězů, 11 kvalifikačních vítězství a 15 nejrychlejších kol. V konečném hodnocení šampionátu byl dvakrát třetí. Nejvíce se mu dařilo v sezoně 2010, kdy většinu roku vedl, závěrečné tři závody však nezvládl a předstihli ho Vettel a Španěl Fernando Alonso.

Od příští sezony se Webber stane tváří Porsche a jeho nového programu sportovních vozů. "Moc se těším na tuto novou výzvu. Už se nemůžu dočkat, až budu řídit jeden z nejrychlejších sportovních vozů na světě," uvedl v tiskovém prohlášení. Porsche chce od příštího roku útočit na nejvyšší příčky v Le Mans, kde šestnáctkrát vyhrálo, ale naposledy v roce 1998. Webber se slavného čtyřiadvacetihodinového závodu zúčastnil dvakrát a jak připomíná BBC, v roce 1999 po nebezpečně vypadající havárii v mercedesu uvedl, že už se kvůli velkému riziku nikdy do Le Mans nevrátí.

Od příští sezony se Webber stane tváří Porsche a jeho nového programu sportovních vozů. "Moc se těším na tuto novou výzvu. Už se nemůžu dočkat, až budu řídit jeden z nejrychlejších sportovních vozů na světě," uvedl v tiskovém prohlášení.

Porsche chce od příštího roku útočit na nejvyšší příčky v Le Mans, kde šestnáctkrát vyhrálo, ale naposledy v roce 1998. Webber se slavného čtyřiadvacetihodinového závodu zúčastnil dvakrát a jak připomíná BBC, v roce 1999 po nebezpečně vypadající havárii v mercedesu uvedl, že už se kvůli velkému riziku nikdy do Le Mans nevrátí.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud