1. května 2014 • 12:30

Výročí Sennovy tragédie! Schumacher ho předjel, pak pro něj plakal

Autor: pta, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od tragické nehody Ayrtona Senny uběhlo už 20 let. Přesto je pro řadu fanoušků formule 1 tato událost stále živá. Vzpomínky na osudnou nehodu na okruhu v italské Imole, která stála brazilského jezdce život, si neustále připomínají.



Brazilský pilot formule 1 Ayrton Senna byl už za svého života legendou, kterou obdivovaly miliony lidí po celém světě. Jeho souboje s Alainem Prostem patřily k vrcholným okamžikům automobilových závodů 80. a počátku 90. let.

Ještě dnes, 20 let po tragické smrti na okruhu v Imole, je Senna mnohými odborníky i fanoušky považován za nejlepšího závodníka všech dob. A to mezitím svět formule 1 poznal dominanci Michaela Schumachera.

Byl to právě Schumacher, kdo ve svém benettonu osudnou neděli 1. května 1994 Sennův williams na okruhu v Imole nelítostně stíhal. Pak přišlo sedmé kolo a nezáludná levotočivá zatáčka Tamburello, do které Brazilec vjel rychlostí 310 km/h.

Když se jezdci dozvěděli, že je Ayrton Senna v kritickém stavu, neubránili se slzám. Včetně Michaela Schumachera (vpravo).
Když se jezdci dozvěděli, že je Ayrton Senna v kritickém stavu, neubránili se slzám. Včetně Michaela Schumachera (vpravo).

Lehký smyk, který na studených pneumatikách dostal, ale nedokázal kvůli náhle prasklé tyči řízení vyrovnat a přes usilovné brzdění narazil ve víc než dvousetkilometrové rychlosti do betonové zdi. V té chvíli šel až symbolicky do vedení Schumacher.

Po závodu zachytili německého jezdce fotografové ve chvíli, kdy se dozvěděl o tom, že Senna je v kritickém stavu. Schumacher se neubránil slzám. Dnes lidé s napětím sledují Schumacherův boj o život poté, co na konci minulého roku upadnul na lyžích. Zatím se přes optimistické náznaky neprobudil z kómatu...

VIDEO | Záznam tragické Sennovy nehody

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud