Ivo Pospíšil
1. května 2014 • 05:00

20 let od tragické nehody! Senna zemřel po nárazu do zdi v děsivé rychlosti

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Legendární pilot formule 1 Niki Lauda o něm pronesl: „Byl to nejlepší pilot, co kdy žil.“ Odvážný, rychlý, s nakažlivou touhou vše vyhrávat. Dnes je to dvacet let, co ale při nehodě v GP San Marina v Imole přišel brazilský závodník Ayrton Senna o život. Vyhrál tři tituly mistra světa, jednačtyřicet závodů a i samotní jezdci ho staví například výše než Michaela Schumachera.



Chystají se mu vzdát čest. Mohou dorazit ve čtvrtek, v pátek, v sobotu i neděli. Tak dlouho bude pro návštěvníky otevřen okruh v Imole, aby si zde mohli v těchto dnech fanoušci připomenout jedno smutné dvacetileté výročí. Tragickou smrt Ayrtona Senny.

Dodnes tam má bronzovou sochu, která smutně hledí směrem k zatáčce Tamburello. Do míst, kde v roce 1994 vyjel ve tři sta kilometrové rychlosti mimo trať a narazil do zdi. Na následky těžkých zranění pak o necelých pět hodin později podlehl.

„Jsem hrdý na to, že jsem byl jeho soupeřem. Je to jediný jezdec, kterého jsem jako profesionála ve všem respektoval,“ prohlásil pak třeba francouzský šampion Alain Prost, jenž jinak patřil k jeho největším rivalům.

Hrůzné chvíle, kdy bezvládné Sennovo tělo vytáhli z formule.
Hrůzné chvíle, kdy bezvládné Sennovo tělo vytáhli z formule.

„Ayrton byl a stále je, nejlepším pilotem, kterého jsem kdy ve formuli 1 viděl,“ přidal se i promotér F1 Bernie Ecclestone. Když před pěti lety volilo 217 závodníků nejlepšího jezdce všech dob, bylo pořadí jasné: První Senna a pak až teprve druhý sedminásobný šampion Michael Schumacher.

AYRTON SENNA V ČÍSLECH

Počet startů: 161

Počet výher: 41

Počet pódií: 80

Počet titulů: 3

Počet pole position: 65

Počet nejrychlejších kol: 19

Počet bodů: 614

Počet ujetých kol: 8219

Počet ujetých kilometrů:
37 937

„Když jsem chodil do školy, neměl jsem v učebnicích fotky dívek, ale obrázky Ayrtona. A stejně tak i na zdi v mém pokoji,“ říká i Fernando Alonso. „Když se přihodila ta nehoda, otřáslo to s námi. I můj taťka mu fandil,“ uznává španělský pilot Ferrari.

Přesná příčina nebyla nikdy definitivně objasněna, nejvíce se však mluví o kombinaci smyku na studených pneumatikách (krátce předtím byl totiž závod restartován) a prasklé tyče v řízení, která mu znemožnila ovládat vozidlo.

Ač neměl v těle jedinou zlomenou kost, osudným mu byl kus závěsu předního kola, který ho po nárazu trefil do hlavy a způsobil mu frakturu lebky a další zranění. GP San Marina 1994 je vůbec jedním z nejčernějších závodů historie, neboť den předtím zemřel po nehodě v kvalifikaci i jiný pilot Roland Ratzenberger (což i samotného Sennu tehdy velmi rozrušilo).

Nešťastné události však vedly k masivnímu posílení vývoje bezpečnosti formule 1 a od té doby zde již žádný pilot na trati nezemřel.

VIDEO | Podívejte se, jak vypadala osudná Sennova nehoda

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud