Ivo Pospíšil
4. července 2014 • 11:05

Krásná blondýnka dnes vtrhne do F1: Chlapi, šlapu vám na paty

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Její tatínek sbalil maminku, když jí prodal motorku. Její manžel je šéfem nejlepšího týmu současné formule 1. A ona se dnes stane teprve šestou ženou v historii, která do F1 zasáhne. „Mám motorismus v krvi,“ hlásí Susie Wolffová, jež absolvuje ve Williamsu trénink v GP Británie. Už teď ví, že nebude poslední, a emancipovaně vzkazuje: „Chlapi, šlapeme vám na paty!“



Tak jako William Wallace bořil anglické impérium, tak se ona, věrna svým skotským kořenům, chystá rozmetat genderové předsudky v F1.

„Tohle je stále mužský svět a já chci vidět, jak jedna z posledních bašt mužství padne,“ vzkázala statečná vizionářka. Až by se o Susie Wolffové chtělo říct: statečné srdce 21. století.

Dnešní účastí v tréninku na GP Velké Británie vletí jako šestá žena v historii do závodního víkendu formule 1 a pokud její časy budou odrážet její ctižádostivost, pak ať se její kolegové z Williamsu Felipe Massa a Valtteri Bottas třesou.

Na historii, kdy žena naposledy krotila monopost F1, sedla už dvaadvacetiletá vrstva prachu. A kdybyste ji smetli, žádný lesk byste nenašli.

Svět se tehdy smál Italce Giovanně Amatiové, jež se snažila třikrát kvalifikovat do hlavního závodu (JAR, Mexiko, Brazílie), a pokaždé neúspěšně. Když při posledním pokusu ztratila na nejrychlejšího přes deset vteřin na kolo, létalo vzduchem cosi o kuchyni a přebalování miminek.

„Je to mužský svět a ženu zde nechtějí,“ posteskla si jen Amatiová. Těžko říct, zda se ta slova k tehdy devítileté blondýnce Susie Stoddartové dostala -jestli ano, nic si z nich nedělala. „Můj táta měl obchod s motorkami a máma ho poznala, když si u něj chtěla motorku koupit. Myslím, že mám motorismus v krvi,“ vyprávěla.

Po dvou letech sekla se studiem mezinárodního obchodu, šla raději bydlet s dalšími šesti závodníky na Silverstone a pilovala jízdu na okruzích
Po dvou letech sekla se studiem mezinárodního obchodu, šla raději bydlet s dalšími šesti závodníky na Silverstone a pilovala jízdu na okruzích

A šlo se ještě dál. Po dvou letech sekla se studiem mezinárodního obchodu, šla raději bydlet s dalšími šesti závodníky na Silverstone a pilovala jízdu na okruzích. Samozřejmě si stanovila pravidlo, nezaplést se s žádným jezdcem do vztahu, jenže tohle krédo vzalo brzy své.

To když během účasti v sérii DTM poznala rakouského investora a bývalého pilota Tota Wolffa.

Za dva roky byla svatba! A spolu s Wolffovým odkupem podílu v týmu Williams přišla i šance pro jeho manželku. „Hodně lidí si myslí, že jsem ve Williamsu díky němu, to ale není pravda,“ durdí se Wolffová. „Když o mém angažmá hlasovali na schůzi, odešel z místnosti. Věřím, že roli sehrála marketingová šance mít v kokpitu ženu,“ přemítá Wolffová.

Její bratr, filmový režisér, o ní za tu dobu natočil dokument, její manžel zase přešel ke konkurenci, když nyní táhne coby šéf Mercedesu Nika Rosberga a Lewise Hamiltona za titulem. A ač žihadla Mercedesu a Williamsu patří k nejrychlejším, práci doma neřeší.

Nebyla to jediná překážka. Když vloni bojovala o šanci, odháněla v hlavě myšlenky na nehodu kamarádky Marie de Villotaové (při testech narazila do sklopené rampy kamionu a vloni na následky zranění hlavy zemřela) nebo odrážela tradiční předsudky typu ženská za volantem...

„Ženy nejsou na formuli mentálně připravené,“ vzkázal třeba její krajan a bývalý pilot Stirling Moss a Wolffová se z těch slov prý otřásla. „Chápu, že v době Stirlinga Mosse nepřipadalo v úvahu, aby žena závodila, ale teď se mnohé změnilo,“ odpálila britskou legendu, vysloužila si omluvu a stejně reagovala i na další zmínky, že ženy nejsou pro F1 stavěny po fyzické stránce.

„Podívejte na Sebastiana Vettela. Vidíte v něm snad nějakého siláka? Ženy sice mají o 30 procent méně svalů než muži, ale v DTM jsem tvrdě trénovala a moje tělo má svaly na tom správném místě,“ vzkázala jako pravá skotská bojovnice.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud