19. září 2016 • 15:24

VC Singapuru? Hülkenberg jako v sendviči, maršál utíkal před Rosbergem

Autor: ivp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Singapur snad podobné incidenty přitahuje. Vloni si zde přes trať krátil během závodu cestu opilý fanoušek, v sobotní kvalifikaci se na okruhu objevil varan a ani ve včerejším závodě nebylo nic zcela bez potíží. Naopak, před rozjetým monopostem Nika Rosberga zde prchal rovnou překvapený traťový maršál. Ale popořádku.



Vše začalo po startu, kdy hned na úvodní rovince došlo k drsné nehodě Nika Hülkenberga, kterého zmáčkly mezi sebe oba vozy Tora Rossa. Důsledek byl takový, že se německý pilot dostal do kontaktu s Carlosem Sainzem juniorem a vletěl přímo do boxové zdi, kde očesal svou Force Indii na kousky. „Vysloveně jsem byl mezi nimi jako v sendviči,“ žertoval později Hülkenberg.

Nic však Sainzovi nevyčítal. „Nemohl za to. Nešel do žádné mezery, protože jeho start nebyl nejlepší. Musel ale objet Maxe Verstappena, jenž měl velmi pomalý start, což způsobilo tu nehodu. Já měl naopak asi nejlepší start v sezoně, ale zaplatil jsem za to. Neudělal jsem nic špatně, takže je to docela frustrující. Je to skutečně zklamání,“ vyprávěl Hülkenberg. K úlevě všech odešel do boxů po svých.

Na trať v tu chvíli vyjel safety car, který zde kroužil hned několik kol, než se uklidily všechny karbonové nečistoty. Jenže tam mohl být i déle. Ve chvíli, kdy byl totiž odvolaný zpět a začalo se opět závodit, najednou při jednom záběru ztuhla fanouškům krev v žilách.

Špatná komunikace mezi maršály

Na trati se totiž ještě pohyboval traťový maršál, který jakmile zaznamenal proti sobě řítícího se Nika Rosberga, zběsile utíkal k okraji vozovky. „Je evidentní, že zde proběhla špatná komunikace se všemi maršály, protože jeden z nich se stále pohybuje po trati,“ komentoval to Mark Gallacher z BBC.

Tento přehmat mohl přitom skončit daleko hůře, neboť Rosberg byl na rovince, kde se snažil ujet všem pronásledovatelům… a na tachometru mohl mít v tu chvíli i rychlost kolem 300 km/h. Z vozu druhého Daniela Ricciarda zase například létaly do všech stran jiskry.

„No, to bylo trochu drsný, když jsem toho pána viděl proti sobě. Myslím, že stejně jako my, ani on nečekal tak brzký restart. Bylo to podle mě vše takové náhlé. Ale naštěstí stačil rychle odběhnout z cesty, takže to dobře dopadlo. Je ale jasné, že jsme všichni v tu chvíli jeli trochu opatrněji,“ říkal i Rosberg. Vyděšenému traťovému komisaři se tak nakonec rovněž nic nestalo.

Kromě vtípků, které na jeho adresu okamžitě na sociálních sítích vyběhly. Jak běhá po trati spolu s varanem nebo jak na něj skluzem z nedávného fotbalového zápasu pilotů F1 útočí Fernando Alonso. To bylo však to nejmenší, co se mohlo stát.

VYŠETŘOVÁNÍ INCIDENTU

Mezinárodní automobilová federace (FIA) hodlá vyšetřit, jak mohl v nedělní Velké ceně Singapuru formule 1 jít po silnici jeden z traťových komisařů ve chvíli, kdy už místem projížděly vozy. Chce přijmout taková opatření, aby se situace nemohla opakovat. Podle mluvčího FIA šlo zřejmě o chybu v komunikaci mezi šéfem trati a zástupci týmů.

Muž v oranžové kombinéze se podílel na odklízení kusů vozu Němce Nica Hülkenberga, který havaroval hned po startu. Zpomalovací vůz zavedl monoposty do boxů, ale když se vrátily na trať, komisař se tam stále pohyboval. Kamery ho zachytily, jak utíká do bezpečí před polem jezdců, vedeným pozdějším vítězem Nicem Rosbergem.

"Bylo to hodně nebezpečné. Jsem rád, že se nikomu nic nestalo," uvedl sportovní ředitel Mercedesu Toto Wolff. Podle něj přišla výzva k rychlému restartování závodu, která byla vyslyšena. "Bylo to o fous. Myslím, že stejně jako my ten restart nečekal. Naštěstí se dostal pryč včas, takže dobrý," uvedl Rosberg.

Podobná nebezpečná situace se v Singapuru odehrála i loni. Před rokem se na trať dostal britský fanoušek, kvůli kterému byl závod přerušen. Muž byl pak odsouzen k šesti týdnům vězení.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud