25. března 2018 • 13:27

Hamilton nechápal, proč byl Vettel první: software jim to špatně spočítal!

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podle šéfa stáje Mercedes Tota Wolffa připravilo Lewise Hamiltona o vítězství v dnešní Velké ceně Austrálie selhání softwaru. Počítač prý špatně spočítal odstup mezi britským pilotem a Sebastianem Vettelem z Ferrari, který díky chybě konkurenta udržel po zastávce v boxech první místo.



Hamilton měl přitom závod velmi dobře rozjetý. Odstartoval z pole position a před oběma ferrari vedl o osm sekund. Pohodlný návrat do čela očekával i poté, co ve 20. kole zajel vyměnit pneumatiky a na trať se vrátil za Vettelem, který ještě v boxech nebyl.

Pilot Ferrari do depa zamířil ve 28. kole ve chvíli, kdy kvůli odstranění vozu Romaina Grosjeana z Haasu vyjel na okruh safety car. Vettel se na trať k překvapení celého Mercedesu vrátil na prvním místě a Hamilton se vysílačkou zmateně ptal týmových inženýrů, co se děje.

Podle Wolffa za všechno mohla chyba softwaru, který špatně spočítal odstup obou rivalů. "Asi nás zradila technika. Celou dobu nám to ukazovalo zelená čísla, podle kterých jsme měli dostatečný náskok k udržení vedení. A najednou jsme v televizi viděli, že to není pravda," řekl Wolff.

Sebastien Vettel za sebou v cíli nechal i Lewise Hamiltona
Sebastien Vettel za sebou v cíli nechal i Lewise Hamiltona

"Celou dobu jsme si mysleli, že máme tři sekundy k dobru... Myslím, že chyba je v našem programu, takže ji musíme najít a opravit," uvedl Wolff. "Na poslední chvíli mi řekli, že Ferrari jede z boxové uličky a já přitom ani nevěděl, že tam zajelo. Nechápu to, nerozumím tomu," přidal Hamilton.

"Dnes i včera jsme dostali facku," připomněl Wolff nehodu druhého pilota Mercedesu Valtteriho Bottase, který po nehodě v kvalifikaci a startu z 15. místa vybojoval alespoň osmou příčku. "Moc to neodpovídá předpovědím, že v klidu vyhrajeme dvacet závodů. Já tvrdil opak, bude to velmi vyrovnané a to je pro všechny jen dobře," prohlásil.

Měli jsme štěstí, řekl Vettel

Vítězný Sebastian Vettel nicméně tvrdí, že vozy Ferrari za Mercedesem dál výrazně zaostávají. "Když se podíváte na odstupy ze všech jízd tady, tak pro Mercedes zatím nejsme opravdová konkurence," řekl Vettel, který díky dobře zvolené strategii vyhrál v Austrálii i před rokem. "Ale tehdy jsme měli rychlost na to, abychom s Mercedesem drželi krok a dostali Lewise pod tlak. Dneska jsme měli docela štěstí," přidal.

"Dnes nám rychlost stačila aspoň na to, abychom udrželi vedení a nedovolili mu zaútočit," řekl Vettel, který však očekává zlepšení, protože zatím se s novým monopostem ještě dokonale nesžil.

"Zatím je to trochu trápení. Chci, aby když šlápnu na brzdy, vůz okamžitě reagoval, ale zatím to není ono. Ale myslím, že auto má obrovský potenciál," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud