23. července 2018 • 09:39

Vettel v slzách. Do ha****! Omlouvám se, chlapi, hlásil kolegům po nehodě

Autor: ivp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do očí se mu tlačily slzy, hlas se mu chvěl všemi odstíny a v uších se mu možná odráželo pradávné poučení maminky: „Děti, jak začne pršet, běžte se raději někam schovat.“ Bylo to blízko, jen 15 kol včera Sebastiana Vettela dělilo od vítězství v domácí GP Německa a dalšího zvýraznění náskoku v čele MS. Jenže stačila nepřízeň počasí, mokrá trať po dešti, malá chvilička nepozornosti a všechnu naději vzala voda a smyk.



„Co říct? Vletěl jsem do bariéry a zjistil jsem, že se odtamtud nedostanu. Co se dá dělat,“ páčil ze sebe provinile německý pilot. Ještě v kokpitu naštvaně mlátil do volantu. Sotva z něj vylezl, kopal zlostí do štěrku. A mechanici se jen drželi nechápavě za hlavu. Nebylo se co divit. „Nemyslím si, že by to byla velká chyba. Ani mi nepřijde, že bych měl nějak hůř spát kvůli tomu, jaká to byla minela. Ten déšť jsme nicméně vůbec nepotřebovali,“ věděl nešťastný čtyřnásobný mistr světa

Pravda. Do té doby mu vše vycházelo. Po vítězné kvalifikaci před sebe nikoho nepouštěl. Udržoval si náskok. Fanoušci se v hledišti těšili na jeho první životní triumf v Hockenheimu a šéfové na to, jak ještě více posílí naději na letošní titul, na který čekají už jedenáct let.

Jenže místo toho, aby Vettel zvýšil osmibodové vedení, které před závodem měl, náhle dalších pětadvacet bodů poslal ve dvanácté zatáčce dvaapadesátého kola do bariér. „Do hajzlu. Chlapi, moc se omlouvám,“ hlesl do vysílačky a hlas se mu lámal v slzách.

Německo strnulo. Svět strnul. Jen příznivci Mercedesu a Red Bullu se radovali.

„Neuvěřitelná situace. Myslím, že sám ví, co udělal špatně. Stačil lehký smyk. Byl tam jen malý kontakt se zdí, ale stačilo to. Je to absolutní šok,“ komentoval expert BBC a bývalý pilot Jolyon Palmer. Zprvu tomu nevěřil ani šéf konkurenčního Mercedesu Toto Wolff: „Je mi ho líto, protože to byl jeho domácí závod. Šlo o moment, který nám daroval výhru. Naše ruce v garáži vyletěly do vzduchu, přesto s ním cítím.“

Na sebelítost však není moc prostoru ani času. Už tento víkend totiž Vettela čeká další závod v Maďarsku. Na Hungaroringu, kde se těžko předjíždí. A kde bude chtít alespoň trochu zmírnit sedmnáctibodovou ztrátu, kterou utržil… když svou šanci na trhák takhle zahodil.

„Máme silné auto, takže si můžeme dál věřit. Tohle byl jen jeden moment, má chyba. Pneumatiky jsem sice v tu chvíli neměl moc čerstvé, ale bylo to kluzké pro všechny. Je to velké zklamání,“ dodal.

Pozdější zpráva, že jeho rivalovi v boji o titul Lewisi Hamiltonovi zůstalo vítězství i přes překřížení čáry mezi vjezdem do boxů a tratí, jeho černou neděli tak nějak podtrhla.

Traťový personál odstraňuje nabouraný monopost Sebastiana Vettela
Traťový personál odstraňuje nabouraný monopost Sebastiana Vettela

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud